Hlavní obsah

Neplačte za Ghanu, vzkázal krajanům Kofi Annan

NEW YORK

Jeden z nejznámějších rodáků z Ghany Kofi Annan vzkázal do své vlasti, že nad vyřazením fotbalové reprezentace ze šampionátu v Německu není třeba truchlit. Afričané se marně pokoušeli o zázrak, ale s obhájci titulu Brazilci prohráli v osmifinále 0:3. Na příštím, "domácím" šampionátu v Jihoafrické republice podle generálního tajemníka OSN dosáhne Ghana ještě výraznějšího úspěchu.

Foto: ČTK/AP

Generální tajemník OSN Kofi Annan

Článek

"Vím, jak rádi byste ode mně slyšeli, co cítím. V první řadě mi ale dovolte říci: Neplačte za Ghanu," odpověděl diplomaticky významný ghanský politik novinářům. Projít do čtvrtfinále se v historii povedlo z afrického kontinentu jen dvěma týmům: před čtyřmi lety Senegalu a v roce 1990 Kamerunu. A ghanské nováčky zastavil v úterý největší favorit.

Příští šampionát se uskuteční na africké půdě a Annan hráčům ze své rodné země předpovídá zářnou budoucnost. "Máme za sebou uvítací party, zítra to už bude jiný příběh. A zítřkem je rok 2010 v Jihoafrické republice," dodal Annan, který se do Německa na fotbal chystal, ale nakonec musel cestu kvůli pracovnímu vytížení zrušit.

Reklama

Související témata: