Hlavní obsah

Zapomeňte na krásný fotbal, upozornil kouč Brazilců

DORTMUND

Kouč brazilských fotbalistů Carlos Alberto Parreira musel hájit výkon svého týmu i po osmifinálové výhře 3:0 nad Ghanou. Zástupu kritiků znovu vysvětlil, že na mistrovství světa nejde o předvedenou hru, ale o výsledky. A fanouškům, kteří od jeho týmu čekají kouzelnickou show, vzkázal, ať na to zapomenou.

Článek

Novináři se na Parreiru po zápase opět obrátili s otázkou, kam se poděl krásný fotbal, který od Brazilců od dob Pelého všichni očekávají. "Proč bychom jej měli hrát, když se ostatní chovají stejně?" opáčil jim kouč. "Do historie se počítá našich pět titulů, ne nějaká pěkná hra."

Tahle situace není pro Parreiru ničím novým. Podobné připomínky musel poslouchat v roce 1994 na šampionátu v USA. I tam hráli Brazilci opatrně, ale nakonec získalo zlato.

Postup do čtvrtfinále je show

A hráčům vůbec nevadilo, že nedostali nejlepší známky za umělecký dojem. "Vím, že většina lidí obdivuje nejvíc tým z roku 1982. Ale já nejvíc uznávám ty z let 1994, 1998 a 2002," řekl kapitán Cafú o výběrech, které sice experti kritizovali, ale vždy se dostaly do finále. "Pojem předvést show je relativní. Já si myslím, že když jsme ve čtvrtfinále, tak je to show," mínil obránce.

Čísla mu dávají za pravdu, nynější brazilská generace s přehledem láme jeden rekord mistrovství světa za druhým. V úterý zvládla vyhrát pojedenácté za sebou. Zásluhou Adrianovy trefy na 2:0 jako první tým v dějinách dosáhla hranice 200 gólů. A Ronaldo svou patnáctou trefou překonal Němce Gerda Müllera v historické tabulce střelců.

Cafú, který má jako první šanci nastoupit ve čtvrtém finále po sobě, zase sehrál v brazilském dresu devatenáctý zápas na závěrečném turnaji. Do vyrovnání Němce Matthäuse mu ještě šest startů chybí. Stejně ztrácí na Schönův rekord i Parreira, jenž na mistrovství světa odtrénoval také 19 zápasů. Už ale vyrovnal kousek Srba Milutinoviče, jenž koučoval týmy na pěti šampionátech.

Ronaldinho je v klidu

Proti Ghaně sice Brazilci prohráli ve většině statistik, dokonce i míč na kopačkách měl častěji jejich soupeř, ale v jednom kritériu uspěli, a to jim stačilo - v gólech. Parreira uznal, že zejména v prvním poločase se jeho tým v rozehrávce dopouštěl chyb, na které není zvyklý. Ale zároveň podotkl, že obšírnější kritika jeho týmu by byla znevážením výkonu Ghany. "Odehrála tady čtyři zápasy, skvělý proti Čechům, porazila Američany a s Itálií mohla remizovat," podotkl.

Měl radost i z Ronaldova rekordu. A připomněl kampaň brazilského tisku, který chtěl vidět kanonýra mezi náhradníky. "Já o něm nikdy nepochyboval. Je to hráč pro velké chvíle a ještě o tom všechny přesvědčí," prorokoval Parreira.

Stejná slova pronesl i na adresu Ronaldinha. Hráč, který do Německa přijel jako největší brazilská hvězda, zatím na gól jako jediná ze čtyř brazilských superstar čeká. V národním týmu jeho půst trvá bez pár dní rok nebo sedm zápasů, což se mu ještě nestalo. "Jsem v klidu. V pravý čas to přijde," řekl Ronaldinho, jako by spoléhal na to, co se mu povedlo před čtyřmi lety ve čtvrtfinále proti Anglii. Tu poslal domů nádherným gólem z trestného kopu.

Dujkovič musel na tribunu

Tentokrát čeká obhájce titulu ve čtvrtfinále Francie, s níž před osmi lety utrpěli ve finále debakl 0:3. Parreira prý žádnou zvláštní motivaci necítí. Spíš jej zajímalo, jestli se uzdraví Lúcio, Emerson a Kaká, kteří si odnesli z boje s Ghanou lehčí šrámy.

Ghanský kouč Ratomir Dujkovič byl těsně po prvním poločase vyloučen za kritiku slovenského rozhodčího Michela a z tribuny pak sledoval statečný boj svých svěřenců. "Bohužel, když dáte Brazílii zlomek vteřiny, potrestá vás. My naopak na gól potřebujeme milion šancí," řekl. Výsledek na turnaji prý Dujkoviče přiměl k tomu, aby zvážil své dřívější výroky, že ve funkci skončí.

Podle něj vydařená premiéra mezi světovou elitou pomůže Ghaně v dalším fotbalovém rozvoji. Podobného názoru byl i jediný Ghaňan, který je možná slavnější než Michael Essien, jenž kvůli žlutým kartám nemohl nastoupit - generální sekretář OSN Kofi Annan. "Zítra to bude o něčem jiném. A zítra, tím myslím rok 2010," řekl Annan. Za čtyři roky bude poprvé závěrečný turnaj hostit jeho kontinent: fotbalová elita se sejde v Jihoafrické republice.

Reklama

Související témata: