Hlavní obsah

Zidane: Důchod? Ne, dobrodružství pokračuje

HANNOVER

Kdyby francouzská fotbalová reprezentace v úterním osmifinálovém zápase světového šampionátu podlehla Španělsku, mohl si už dnes její záložník Zinedine Zidane užívat fotbalového důchodu. Jeden z nejslavnějších hráčů historie v předstihu oznámil, že po mistrovství světa skončí s aktivní kariérou.

Článek

Jeho možné loučení se tak posouvá minimálně do soboty, kdy tým ze země galského kohouta vyzve ve čtvrtfinálovém souboji úřadující světové šampiony z Brazílie.

"Důchod? Bylo mi líto říci Španělům, že to nebude ještě po tomto zápase," citovala agentura Reuters Zidana, který od roku 2001 působí ve španělském velkloklubu Realu Madrid. "Dobrodružství prostě dál pokračuje," podotkl čtyřiatřicetiletý středopolař, který nastoupil ke 103. utkání v národním týmu.

Sám Zidane měl zásadní podíl na tom, že se opona za jeho kariérou nezatáhla už v úterý. Trojnásobný nejlepší hráč světa nejprve sedm minut před koncem poslal míč z trestného kopu před španělskou bránu a míč se po teči jednoho ze španělských beků dostal až k volnému Vieirovi, který zblízka vstřelil hlavou vítězný gól.

Bál se, že už si nezahraje

Těsně před koncem pak Zidane převzal třicet metrů od španělské branky míč, v pokutovém území se chytře vyhnul dobíhajícímu stoperovi Puyolovi a nekompromisní přízemní ranou za záda svého spoluhráče z Realu Ikera Casillase zpečetil francouzský postup.

"Všichni moc dobře víme, jaký vliv má (Zidane) na celé mužstvo," řekl s obdivem francouzský kouč Raymond Domenech. "A jsme šťastní za to, když vidíme, kolik v sobě má ve 34 letech energie a dá ve druhé minutě nastavení takový gól," radoval se Domenech.

Kapitán francouzské reprezentace tak může dál snít o tom, že jeho kariéra bude mít pohádkový konec. Přitom ještě před deseti dny se bál, že už si na mistrovství nezahraje a s vrcholnou scénou se rozloučí fiaskem. V utkání proti Jižní Koreji v základní skupině dostal druhou žlutou kartu v turnaji a ve třetím zápase proti Togu musel nuceně stát. Kdyby v něm jeho spoluhráči nevyhráli, loučila se Francie s mistrovstvím předčasně ještě před vyřazovací částí, stejně jako před čtyřmi lety v Japonsku a Jižní Koreji.

Teď se ale míčový kouzelník může těšit na sobotní čtvrtfinálovou bitvu proti Brazílii. Bude to repríza finále MS z před osmi let, v němž Francie vyhrála 3:0 a Zidane byl díky dvěma vstřeleným gólům hrdinou celé země. "Ano, Francie proti Brazílii, to je krásná vzpomínka," potvrdil Zidane. "Se Španělskem jsme dosáhli velké výhry a na vítězné cestě chceme zůstat," vzkázal brazilským rivalům Zidane.

Reklama

Související témata: