Hlavní obsah

Fotbalový svaz SČH potrestal hráče a rozdělil se

BĚLEHRAD

Fotbalový svaz Srbska a Černé Hory se po vyřazení v základní skupině mistrovství světa na dnešním zasedání v Bělehradě formálně rozdělil na dvě nové nezávislé federace. Posledním společným rozhodnutím funkcionářů bylo potrestání pětice hráčů za "porušení disciplíny při zápasech a na tréninku" během šampionátu.

Článek

Mateja Kežman, Ognjen Koroman, Zvonimir Vukič, Danijel Ljuboja a Albert Nadj nedostanou za trest zbývajících 20 procent z prémií, 80 procent už svaz hráčům vyplatil. Uvedl to odcházející předseda svazu Tomislav Karadžič, přesnou výši odměn ale odmítl upřesnit. Konkretizovat nechtěl ani to, jakých přestupků se fotbalisté dopustili.

Podle původních informací chtěl svaz rozdělit mezi hráče a realizační tým 40 procent z částky, která zbude po odečtení daní a pojištění ze 4,5 milionu eur od FIFA.

Srbsko a Černá Hora v základní skupině šampionátu prohrála všechny tři zápasy, od Argentiny dokonce tým utrpěla debakl 0:6. Atmosféru v mužstvu poznamenaly vedle několika zranění i hádky o taktických pokynech či potyčky hráčů na tréninku.

Zasedání v Bělehradě sledovali i zástupci mezinárodní federace FIFA a evropské unie UEFA. Po rozpuštění společného svazu a založení dvou nezávislých se nástupnickou zemí v obou mezinárodních organizacích stane Srbsko. Černá Hora požádá o členství a doufá, že se stihne zúčastnit kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010. Kvalifikaci na Euro 2008 bude hrát Srbsko.

Srbsko, které změnilo vlajku z modré, červené a bílé na kombinaci červená, modrá, bílá, plánuje změnit barvu reprezentačních dresu z tradiční modré na rudou. Černá Hora chce hrát rovněž v rudé, tedy v barvě nové státní vlajky.

Reklama

Související témata: