Hlavní obsah

FIFA chce vyšetřit, kdo vyvolal rvačku Němců s Argentinci

BERLÍN

Předsedu Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera rozlítila šarvátka, která se strhla po penaltovém rozstřelu v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa mezi Německem a Argentinou. První muž světového fotbalu hodlá vyšetřit, kdo rvačku vyvolal.

Článek

"Jsem z toho rozčilen a naše disciplinární komise se bude tímto hrozným incidentem zabývat," řekl Blatter stanici BBC Five Live Sport. "Podnikneme kroky k tomu, abychom identifikovali iniciátora toho incidentu," uvedl.

Poté, co Německo zvítězilo na penalty 4:2, se k sobě obě mužstva včetně realizačních týmů vrhla a v mlýnici si vyměňovala kopance, údery a nadávky. Podle Blattera byla rozmíška zbytečná. "Opravdu to nebylo třeba. Po 120 minutách fotbalového dramatu je jasné, že penaltový rozstřel bude pro jeden z týmů tragédií. Ale vždy je jen jeden vítěz a jeden poražený. Jak stále říkám, fotbal tě naučí vyhrávat, ale stále se musíš učit prohrávat," uvedl.

Borowski se brání: ačali si Argentinci

Emoce propukly naplno podle všeho ve chvíli, kdy německý záložník Tim Borowski po své proměněné penaltě směrem k soupeřům gestikuloval, aby byli zticha. Většina Argentinců mu pak šla v ústrety, a když Esteban Cambiasso svou penaltu neproměnil a rozhodl o výsledku, strhla se mela. Borowski řekl, že jeho gesto bylo pouze reakcí na "jakýsi pohyb", kterým se ho snažil soupeř provokovat před tím, než šel na penaltu. "Nechci jít do detailů, ale ten pohyb tam byl a Argentinci se nemohou tvářit úplně nevinně. Nejsou svatí," uvedl záložník Werderu Brémy.

Incident vyvrcholil tím, že slovenský sudí Ľuboš Michež udělil červenou kartu argentinskému náhradníkovi Leandru Cufremu za to, že v mlýnici kopal do německého obránce Pera Mertesackera. "Jeden z jejich hráčů mě napadl, aniž bych cokoli dělal. Na stehně mám tři nebo čtyři modřiny a také se mě snažil trefit do genitálií," řekl Mertesacker.

Na tento útok prý reagoval manažer německého týmu Oliver Bierhoff, který se do mlýnice také zapojil. "Per byl opravdu rozzlobený z toho, jaké nesportovní věci se tam děly. Hráči se na sebe vrhali, a tak jsem se tam raději vydal, abych jim zabránil udělat nějakou hloupost," řekl bývalý reprezentační kanonýr. "Jsem smutný z toho, že do celého světa půjdou takhle ošklivé obrázky," dodal.

Reklama

Související témata: