Hlavní obsah

Gólman Ricardo zase poslal Angličany domů

GELSENKIRCHEN

Anglickým fotbalistům odveta za vyřazení ve čtvrtfinále Eura 2004 s týmem Portugalska ve stejné fázi mistrovství světa nevyšla. Podobně jako před dvěma lety rozhodovaly i v sobotu o postupujícím do semifinále penalty, jejichž hrdinou byl opět portugalský brankář Ricardo Pereira. Angličané mága mezi tyčemi překonali jen jednou a s turnajem se rozloučili v slzách.

Článek

Angličané mohou spílat Rooneymu za to, že se podobně jako před lety David Beckham nechal vyloučit za klukovinu a bez něj se museli hodinu bránit. Při penaltách selhaly jejich největší opory Lampard a Gerrard, zato Robinson si na míč ani nesáhl. Rozhodující penaltu proměnil Cristiano Ronaldo.

Ten přitom začal zápas stejně jako Rooney. Spoluhráči z Manchesteru se brzy dostali ke střele, ale největší fotbaloví talenti svých zemí trefili jen prostředek branky. Zvlášť Ronaldo, který nastoupil v portugalské sestavě poté, co musel osmifinále proti Nizozemsku opustit s hlubokým šrámem na stehně, působil svou pohyblivostí anglické obraně starosti.

Pramen energie ale začal ofenzivním hráčům v dusnu pod zataženou střechou gelsenkirchenského stadionu vysychat rychleji než obvykle. Také proto, že oba soupeři nastoupili shodně s jediným útočníkem.

A tak nebezpečí hrozilo stále častěji z druhé vlny. Tiago ale nečekal, že se k němu odrazí před Robinsona míč, Lampardovi chyběl v nadějné pozici krok, Figova střela se do branky nezatočila a očekávání, když si Beckham postavil míč do stejné pozice, z níž rozhodl zápasy s Paraguayí a Ekvádorem, se také nenaplnilo. Anglický kapitán trefil jen zeď.

Lampard se pak dostal ke své obávané střele z dálky, ale znovu nenadělal brankáři Ricardovi žádné trable. Beckham už stihl jen nastřelit ruku Nuna Valenteho, rozzlobit se, že Argentinec Elizondo neodpískal proti Portugalsku penaltu a pak jej kouč Eriksson podruhé za sebou vystřídal. Zatímco proti Ekvádoru to bylo kvůli únavě, dnes kvůli zranění. Na střídačce si pak v slzách držel místo pod pravým kolenem. Sen o velkém triumfu s národním týmem se mu znovu nesplní.

Jeho náhradník Lennon smělým průnikem vzápětí po svém příchodu připravil skvělou šanci pro Rooneyho a Joe Colea. Po rohu vystřelil z voleje Lampard, ale míč se o zem odrazil vysoko nad břevno. Portugalci v té chvíli silně cítili absenci Deca, jenž týmu chyběl společně s Costinhou kvůli trestu za červenou kartu z osmifinále s Nizozemskem. Tiago tak výrazný nebyl a Figo musel často chodit rozbíhat útoky doprostřed hřiště.

Výkon Scolariho týmu se nezvedl ani po šokující události ze 62. minuty. Rooney se pral o míč se dvěma soupeři, lezl po kolenou a když se vytrhl z jejich sevření, pomstil se Ricardu Carvalhovi tím, že mu šlápl do rozkroku. Argentinský rozhodčí Elizondo ukázal Rooneymu rovnou červenou kartu a Anglie přišla o další oporu.

Rooney tak znovu proti Portugalcům nedohrál. Před dvěma lety ve čtvrtfinále mistrovství Evropy si po půlhodině zlomil zánártní kůstku. Svým dnešním činem připomněl osm let starý zkrat Davida Beckhama, jenž byl vyloučen v osmifinále proti Argentině a před hněvem fanoušků se pak musel skrýt v New Yorku.

Jeho spoluhráči i tenkrát prohráli na penalty. Dnes k nim ale nemuselo dojít. Kouč Eriksson zvedl svůj tým zařazením Crouche, Angličané se srdnatě bili i v deseti. Lampardův přímý kop nedokázal dorazit do sítě Lennon, do Terryho střely se vložil obránce a tečoval ji nad. Na druhé straně se proti Figově načechranému centru musel všech svých 193 centimetrů natáhnout Robinson.

Rukavice tentokrát nesundal

Hrdinní Angličané v prodloužení dál hráli tak, že nebylo poznat jejich oslabení. Odvážně útočili, Portugalci se jim pokoušeli dostat do týla rychlými brejky a teprve po 100 minutách zápasu se začal hrát otevřený fotbal. Každý další moment mohl rozhodnout o vítězi. Mohla jím být Anglie, kdyby Ricardo Carvalho na poslední chvíli neodhlavičkoval míč před Crouchem, jenž byl před odkrytou brankou. Mohlo jím být Portugalsko, kdyby Ronaldova rána levačkou nevystoupala tak vysoko.

Angličané se pak dožadovali penalty poté, co Lennonovo sólo skončilo pádem v šestnáctce, ale pokutových kopů se dočkali až při rozstřelu. A stejně jako před dvěma lety při nich neuspěli. Lampard i Gerrard mířili k tyči, ale mrštný Ricardo, který tentokrát nesundal rukavice, je pokaždé zklamal. Když Cristiano Ronaldo trefil opačnou polovinu branky, než kam se vydal Robinson, mohli Portugalci začít slavit.

Jejich kouč Scolari dál může snít o obhajobě titulu, potřetí za sebou na velkém turnaji porazil v těsném duelu trenérů Švéda Erikssona. Portugalci vyrovnali svůj historický úspěch, jímž byla semifinálová účast na šampionátu v roce 1966 v Anglii. Ta naopak od té doby na triumf čeká.

Anglie - Portugalsko 0:0 po prodl., 1:3 na pen.
Penalty proměnili: Hargreaves - Simao, Hélder Postiga, Cristiano Ronaldo. Neproměnili: Lampard, Gerrard, Carragher - Viana, Petit. Rozhodčí: Elizondo - García, Otero (všichni Arg.). ŽK: Terry, Hargreaves - Petit, Ricardo Carvalho. ČK: 62. Rooney (Angl.). Diváci: 52 000.
Anglie: Robinson - G. Neville, Ferdinand, Terry, A. Cole - Beckham (52. Lennon, 119. Carragher)), Lampard, Hargreaves, Gerrard, J. Cole (65. Crouch) - Rooney. Trenér: Eriksson.
Portugalsko: Ricardo - Miguel, Ricardo Carvalho, Meira, Nuno Valente - Figo (86. Hélder Postiga), Petit, Tiago (74. Viana), Maniche, C. Ronaldo - Pauleta (63. Simao). Trenér: Scolari.

Reklama

Související témata: