Hlavní obsah

Scolari může proti Francii pomstít krajany

MNICHOV

Francouzští fotbalisté už na mistrovství světa vyřadili brazilské obhájce trofeje, ale na cestě do finále musejí ještě přelstít jejich trenéra. Luíz Felipe Scolari, který "kanárky" dovedl před čtyřmi lety k titulu, teď šéfuje Portugalcům a ve středu může své zdrcené krajany pomstít. Scolariho bilance na závěrečných turnajích bere dech. Na mistrovství světa nebo Evropy odkoučoval osmnáct zápasů a nevyhrál jen dva.

Článek

Recept nenašel jen na překvapivé evropské šampióny z Řecka. Zvlášť exceluje v play-off, prý mu k tomu pomáhají moudra z 2400 let staré knihy Umění války od čínského generála Sun C'. Vyřazovacím zápasům neřekne jinak než "mata-mata", což je v překladu "zabít, zabít".

Kdo postoupí do finále MS?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Portugalcům se odedávna přezdívá "evropští Brazilci" kvůli jejich líbivému stylu, ale nikdy nic pořádného nevyhráli. Pod Scolarim mají velkou šanci. A tuší to i legendární Eusébio. "To dlouhé utrpení pro tuto chvíli stálo za to," řekl hráč, který jako poslední dovedl Portugalce mezi čtveřici nejlepších týmů světa. Letos od jeho úspěchu uplynulo přesně 40 let.

Podle Scolariho bylo těžší dostat Portugalsko do semifinále než Brazílii do finále. "Portugalsko má deset milionů obyvatel, Brazílie 180, navíc tam v lize nehraje 50 procent cizinců," řekl kouč.

Vrací se Deco a Costinha

Vedení portugalského fotbalového svazu je z jeho práce tak nadšené, že mu údajně po čtvrtfinálové výhře nabídlo prodloužení smlouvy do roku 2008 bez ohledu na to, jestli se z Německa vrátí s medailí, nebo ne. Podle deníku O Jogo je už dohoda hotovou věcí a Scolari by si měl oproti dosavadní smlouvě přilepšit ročně o 15 milionů korun na 45.

Ve středu si v sestavě polepší o Deka a Costinhu, kteří proti Anglii nehráli kvůli červené kartě z osmifinále proti Nizozemsku. Zvlášť Deco, další Brazilec v portugalském dresu, v hodinu dlouhé přesilovce Portugalcům citelně scházel. Costinhův návrat se zase hodí kvůli tomu, že jeho náhradník Petit je kvůli dvěma žlutým kartám v trestu.

Francouzi svými výkony během pár dní proměnili skeptické fanoušky ve fanatické důvěřivce, kteří nepochybují o druhém titulu pro Les Bleus. Přidal se k nim dokonce i prezident FIFA Sepp Blatter. "Nemluvím o veteránech, ale o hráčích, kteří zrají jako dobré francouzské víno," řekl Blatter na adresu Zidana a spol.

Francouzi se obávají provokací

Kouč Raymond Domenech má po suverénním výkonu co dělat, aby udržel sebe i své svěřence nohama na zemi. "Po zápase jsme byli deset minut v totální euforii. Teď čelíme enormnímu tlaku i strachu, že selžeme na poslední překážce," řekl.

Šesti jeho hráčům včetně Zidana hrozí, že při žluté kartě budou muset zápas o medaile vynechat. A že Portugalci umějí svého soupeře vyprovokovat, dokázali nejen v osmifinále proti Nizozemsku. Jejich soupeři v Německu nasbírali v pěti zápasech 21 žlutých a čtyři červené karty.

A ani poslední soutěžní vzájemný zápas obou zemí se neobešel bez incidentu. Semifinále evropského šampionátu v roce 2000 skončilo rvačkou a inzultacemi rozhodčího přímo na hřišti, když Portugalci nesouhlasili s penaltou v prodloužení za ruku Abela Xaviera. "Snad to bude jen fotbalový zápas," doufal Domenech.

Pravděpodobné sestavy:
Portugalsko: Ricardo - Miguel, Ricardo Carvalho, Meira, Nuno Valente - Figo, Costinha, Maniche, Deco, C. Ronaldo - Pauleta.
Francie: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry, Vieira, Zidane, Makélelé, Malouda - Henry.

Reklama

Související témata: