Hlavní obsah

Finále MS ve fotbale nabídlo dramatické bitvy i jednoznačné duely

BERLÍN/PRAHA

Dramatické bitvy až do posledního okamžiku i poměrně jednoznačné výsledky nabídlo dosavadních 17 finálových utkání mistrovství světa ve fotbale. Poslední zápas o zlato mezi Brazílií a Německem patří někam doprostřed: "kanárci" sice vyhráli 2:0, avšak o jejich vítězství, které jim zajistilo rekordní pátý titul, se rozhodlo až v závěrečných 25 minutách.

Článek

Bezgólový stav platil před čtyřmi lety v Jokohamě až do 67. minuty, kdy Brazilec Ronaldo dorazil za záda německého brankáře Olivera Kahna nepříliš prudkou střelu svého spoluhráče Rivalda. Hvězdný útočník o pár chvil později zpečetil výhru Jihoameričanů přesnou přízemní ranou k levé tyči.

Kdo se stane novým mistrem světa?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Ronaldo si tak spravil chuť z nevydařeného finále MS 1998 ve Francii, kdy jeho matný výkon, způsobený zdravotní indispozicí, přispěl k hladké výhře domácího týmu v poměru 3:0. Třígólovým rozdílem dokázali v duelu o zlato do té doby zvítězit jedině Brazilci, kteří v roce 1958 zdolali Švédsko 5:2 a o dvanáct let později Itálii 4:1.

Finále Brazílie - Itálie na MS 1994 v USA se zase zapsalo do historie jako první a dosud jediné rozhodující klání, v němž branka nepadla a v kterém musely přijít na řadu penalty. Po 90 minutách neměla vítěze ani vyvrcholení MS v letech 1934, 1966 a 1978.

V prvním případě u toho nechyběli českoslovenští fotbalisté, kteří ještě osm minut před koncem vedli v Římě díky brance Antonína Puče nad domácím celkem 1:0, avšak po prodloužení se i kvůli vydatné pomoci ze strany švédského rozhodčího Eklinda radovali Italové.

Zatím sedm vítězů

Podruhé se Československo probojovalo do finále v roce 1962 a i v Chile se proti favorizovaným Brazilcům ujalo vedení. Na gól Josefa Masopusta ale "kanárci" odpověděli třikrát a Zlatou Niké zvedli nad hlavu oni.

Ve finále mistrovství světa ve fotbale si dosud zahrálo 11 zemí, mezi vítěze se zapsalo sedm z nich. Šestkrát si to o titul vzájemně rozdaly evropské týmy, dvakrát jihoamerické a devětkrát byl k vidění souboj Evropa - Jižní Amerika.

Nejvíce finálových účastí mají na kontě Brazílie a Německo se sedmi starty. Hráčským rekordmanem je Brazilec Cafú, jenž nastoupil v zápasech o zlato na předchozích třech šampionátech.

Střelecké maximum drží Angličan Geoff Hurst, jenž v roce 1966 zaznamenal hattrick. Třikrát skórovali i Brazilci Pelé a Vavá, kteří se stejně jako Němec Paul Breitner trefili ve dvou finálových střetnutích.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články