Hlavní obsah

Schweinsteiger vystřílel Německu bronzové medaile

Bronzové medaile na mistrovství světa ve fotbale vybojovali reprezentanti domácího Německa. V předposledním utkání šampionátu ve Stuttgartu vyhráli 3:1 nad Portugalskem. Postaral se o to především Bastian Schweinsteiger, který dal dvě branky a třetí padla po jeho střele, kterou si do vlastní sítě srazil Petit. Až v závěru zaznamenal Nuno Gomes čestný úspěch portugalského celku.

Článek

Obě mužstva nastoupila oproti předcházejícím zápasům s hodně změněnými sestavami. Domácímu kouči Klinsmannovi se kvůli řadě zranění rozpadla celá osa týmu. Stoper Mertesacker přišel o závěrečný zápas poté, co ve čtvrtek podstoupil operaci chodidla, pochroumané koleno vyřadilo Friedricha stejně jako špílmachra Ballacka. Po trestu se naopak vrátil Frings.

Trenér Portugalců Scolari sice tak rozsáhlé problémy neměl, ale i jemu někteří hráči vypadli. V obranné čtveřici chyběli distancovaný stoper Ricardo Carvalho a zraněný Miguel, jen na lavičku náhradníků navíc usedl překvapivě i Figo.

Naopak v domácí brance se poprvé na šampionátu objevil nejstarší hráč německého týmu Kahn, kterému uvolnil místo Lehmann. Navíc Kahnovi trenér svěřil i kapitánskou pásku od zraněného Ballacka.

Fotbalové MS on-line na Sport.cz:
Zápas o 3. místo: Německo vs. Portugalsko

Oby týmy toužily po alespoň částečné náplasti na bolest ze semifinálové prohry a hrál se přece jen otevřenější fotbal. První gólovou šanci si vypracovali Portugalci, když Simao poslal přihrávku mezi obránci Pauletovi. Ten se dostal sám před Kahna, ale ten jeho střelu vyrazil na roh.

Portugalci byli o něco aktivnější, ale na druhé straně měl brankář Ricardo co dělat, aby si poradil s technickou střelu Kehla, jenž se ho snažil přehodit. Portugalský brankář se vyznamenal i o několik minut později, když dělovku z Podolského levačky z přímého kopu metr za pokutovým územím skvěle vyrazil.

Na německé obraně bylo občas vidět, že zadáci spolu hrají poprvé. Po půlhodině Simao našel v pokutovém území volného Deka, ale ten z otočky přestřelil. Nebezpečný byl i Dekův roh, ale neobsazený Simao na míč hlavou nedosáhl a s nebezpečným Simaovým centrem si pak poradil gólman Kahn, který toužil po tom, aby dokázal, že jej kouč Klinsmann opomíjel neprávem.

Schweinsteiger se nerozpakoval a skóroval

Portugalci měli i po přestávce častěji míč na svých kopačkách, ale snažili se kombinovat až do šestnáctky a ke střelbě se nedostávali. Jak s míčem naložit, jim ukázal v 56. minutě Schweinsteiger. Od levé postranní čáry se dostal přes Ferreiru a Petita až do palebné pozice a z dobrých 25 metrů střelou doprostřed branky otevřel skóre svou první brankou na mistrovství. Brankář Ricardo, penaltový mág, který vyřadil Anglii, tentokrát jeho střelu zdálky nezastavil.

Za pět minut po faulu na Podolského střílel opět Schweinsteiger a jeho prudkou přízemní ránu z přímého kopu, která však zřejmě šla vedle, si Petit srazil do vlastní branky. Po dvougólové studené sprše vypálil na druhé straně z dvaceti metrů Deco, ale německý brankář Kahn jeho umístěnou ránu k tyči vyrazil.

Kahn nakonec přišel o čisté konto

Na závěrečných patnáct minut vyběhl trávník v posledním reprezentačním startu i Figo, ale radost mu zkazil opět Schweinsteiger. Střelecky namlsaný záložník završil svůj fotbalový koncert v 79. minutě, když nechytatelnou bombou z 25 metrů k tyči dokonal portugalskou zkázu.

Němci tak soupeři vrátili šest let starý debakl 0:3 z utkání základní skupiny na mistrovství Evropy a dnešní výhra jim navíc po stříbru z minulého MS 2002 přinesla další cenný kov. Až v samém závěru se prosadili i hráči Portugalska: po Figově centru zmařil Kahnovi radost z čistého konta rybičkou Nuno Gomes.

Německo - Portugalsko 3:1 (0:0)
Branky: 56. a 79. Schweinsteiger, 61. vlastní Petit - 88. Nuno Gomes. Rozhodčí: Kamikawa - Hirošima (oba Jap.), Kim Lu-jong (Korea). ŽK: Frings - Ricardo Costa, Costinha, Paulo Ferreira. Diváci: 52 000 (vyprodáno).
Německo: Kahn - Lahm, Metzelder, Nowotny, Jansen - Schneider, Kehl, Frings, Schweinsteiger (80. Hitzlsperger) - Podolski (71. Hanke), Klose (65. Neuville). Trenér: Klinsmann.
Portugalsko: Ricardo - Paulo Ferreira, Meira, Ricardo Costa, Nuno Valente (69. Nuno Gomes) - Simao, Deco, Costinha (46. Petit), Maniche, Cristiano Ronaldo - Pauleta (77. Figo). Trenér: Scolari.

Reklama

Související témata: