Hlavní obsah

Němci slavili po celé zemi své malé finále

Berlín se sice teprve chystá na večerní finále fotbalového mistrovství světa, Němci ale už mají své malé finále za sebou. Zisk třetího místa na šampionátu, které domácí tým vybojoval v sobotu proti Portugalcům, se stal malým zadostiučiněním pro milióny německých fanoušků. Mužstvo hostitelské země nikdy nebylo oslavováno tak nadšeně a euforicky jako v těchto dnech.

Článek

Přešťastní fotbaloví příznivci ve Stuttgartu, kde se sobotní zápas konal, i v dalších německých městech slavili hluboko do noci. Všude jezdily kolony ovlajkovaných aut s radostným troubením, světlice a petardy nebraly konce. Stuttgartští vytrvalci před hotelem národního týmu se nakonec dočkali i fotbalistů a trenéra Jürgena Klinsmanna.

Zatímco ve Stuttgartu slavilo v ulicích na 100 000 fanoušků, v Berlíně se na největší fanouškovské míli v zemi shromáždil znovu zhruba milión lidí. Podle policie šlo o gigantický, nicméně klidný fotbalový svátek, který se obešel bez násilností.

Omdlévající fandové

V Lübecku zaplatil jeden z nadšených fanoušků, který v euforii skočil na kapotu jedoucího automobilu, za přílišnou odvahu zlomenou nohou. Rovněž bylo třeba ošetřit zhruba dvě desítky omdlévajících fandů, kteří psychicky nevydrželi situaci v davu před hotelem mužstva ve Stuttgartu. V Rottenburgu se zranilo 13 mladíků, když se neudrželi na traktoru, který při oslavné jízdě po zápase vjel příliš rychle do zatáčky.

V televizi sledovalo zápas 76 procent diváků, tedy 23,92 milionu lidí. A fotbalová party dnes pokračuje. Už před polednem se znovu statisíce příznivců shromáždily na fanouškovské míli v Berlíně, aby přivítaly národní tým, který přišel svým fanouškům poděkovat za podporu. Ulice 17. června, kde je prostranství pro fanoušky, se naposled proměnila v moře černo-červeno-zlatých vlajek; mnoho lidí přišlo v národním dresu, jak je to v posledních týdnech zvykem.

Národní hrdinové

"Zažili jsme čtyřtýdenní party, jaká v Německu ještě nebyla. Byli jste neuvěřitelní," zvolal dnes v Berlíně z pódia do fanouškovské míle viditelně dojatý trenér Klinsmann, který nyní udržuje národ v napětí: bude pokračovat, nebo se vrátí do Kalifornie? V každém případě už se politici strany Zelených vyslovili pro to, aby se Klinsmann stal čestným občanem Berlína, přestože pochází ze Stuttgartu.

Bronzový tým se na pódiu u Braniborské brány objevil v dresech s nápisy: Díky, Německo a Týmový duch 82 milionů. Oba veřejnoprávní televizní kanály ARD i ZDF přenášely jásot statisíců lidí, když národní hrdinové na pódium přicházeli. Němci jsou nadšení - ze svého třetího místa, z nově nalezeného pocitu patriotismu, z vydařeného mistrovství.

"Výsledek mých snů se dostavil. A náš tým má ještě na víc, mužstvo bylo velkolepé, překrásný závěr, vynikající šampionát německého týmu. I zvenčí se Německo jeví v novém světle. Publikum nám ukázalo, co to znamená správný patriotismus," neskrblil pochvalnými slovy prezident Horst Köhler. "Německo naplnilo slogan šampionátu 'Svět na návštěvě u přátel' životem," bilancovala úspěšný šampionát i kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Související témata: