Hlavní obsah

Buffon se o své budoucnosti poradí se Šeredovou

BERLÍN

Když Fabio Grosso proměnil v rozstřelu finále fotbalového mistrovství světa rozhodující pokutový kop, gólman Gianliugi Buffon si možná oddechl víc než ostatní. I když na turnaji zářil a zdálo se, že nemá žádnou slabinu, po vítězném finále jednu přiznal: Nesnáší penalty.

Článek

Proti Francouzům to potvrdil, nechytil ani jednu z pěti v zápase. Zidane jej pokořil už v 7. minutě a v rozstřelu měl Buffon štěstí, že Trezeguet napálil svou penaltu do břevna. Italský gólman ani jednou neuhodl směr kopu. "Dřív jsem penalty miloval, ale potom, co jsme na ně prohráli ve finále Ligy mistrů s AC Milán, mě tahle zábava otrávila," řekl. Shodou okolností tehdy jednu penaltu za Juventus zahodil i Trezeguet.

Po finále zase může penalty milovat, ale má to háček. Právě z pokutového kopu totiž na šampionátu po 460 minutách inkasoval a o délku jednoho fotbalového poločasu zaostal za historickým rekordem krajana Waltera Zengy z roku 1990. "V každém zápase tady jsem byl přesvědčen o tom, že nedostanu gól," uvedl osmadvacetiletý brankář.

Ze hry jej soupeři nepřekonali: v Německu dostal jedenáct a půl hodiny hry gól jen od spoluhráče Zaccarda a z penalty od Zidana. Zaccardo byl hodně špatný z toho, že Buffona připravil o rekord, který mohl být nesmrtelný. Gólman zůstal nad věcí a obránce podle svých slov utěšoval.

Rekordy mu neříkají nic stejně jako srovnávání s legendárním Dinem Zoffem, brankářem mistrů světa z roku 1982. Byl pyšný na to, že o něm Zoff prohlásil, že je nejlepší brankář světa. I když mu penalty nešly, Itálie mu vděčí za to, že na ně vůbec došlo: Buffon na konci prvního prodloužení zázračně vyškrábl Zidanovu hlavičku zpod břevna.

Nyní jej čekají nervy o to, jestli soud pošle kvůli sázkařské Juventus do třetí ligy. "Opravdu nevím, co by se mnou bylo potom," řekl. Možná se poradí doma se svou snoubenkou Alenou Šeredovou. Česká kráska, která se před šampionátem nechala vyfotit ve fotbalové brance jen s rukavicemi svého milého zakrývající intimní partie, by se určitě nerada stěhovala z Itálie. A když, tak snad jedině do Čech, kde si to Buffon zamiloval.

Reklama

Související témata: