Hlavní obsah

Italské fotbalisty doprovázely při návratu do Říma bojové letouny

ŘÍM

Oslavné chorály fanoušků přivítaly v pondělí italské fotbalové mistry světa při jejich návratu do vlasti. Na vojenském letišti Pratica di Mare u Říma na své hrdiny čekaly několik hodin desetitisíce nadšených tifosi, příletu speciálu s národním týmem na palubě, který doprovázely bojové letouny, se fanoušci dočkali až po půl sedmé.

Článek

Pilot letadla po přistání vystrčil z kokpitu italskou vlajku, než se strojem zamířil k čekajícím fanouškům. Jako první se na schůdcích objevil kapitán Fabio Cannavaro, který v rukou třímal mistrovskou trofej, spolu s trenérem Marcellem Lippim.

"Vyhrát mistrovství světa se podvede možná jednou za život. Udělal bych cokoliv, abych tu dneska mohl být," řekl agentuře Reuters devatenáctiletý fanoušek, který na fotbalisty na letištní ploše čekal zahalen do italské vlajky.

O ukrácení dlouhé chvíle se pyšným tifosi starali i armádní piloti, kteří přichystali akrobatické vystoupení. Trojice letounů vytvářela na nebi obrazce v barvách italské vlajky a na závěr na oblohu vymalovala obrovské červené srdce.

Vítěze přijal premiér

Z letiště tým vydal v otevřeném autobusu do centra Říma a kvůli ucpaným silnicím plným špalírů nadšených fanoušků trvala cesta několik hodin. Na úřadě vlády již reprezentaci čekal premiér Romano Prodi, který tým přijal a společně s Cannavarem a Lippim zvednul nad hlavu zlatý pohár.

"Děkuji vám za to, že jste znovu pozvedli náš fotbal, který se zmítá v bouři, na úroveň, již si zaslouží," řekl Prodi světovým šampionům v narážce na korupční aféru.

Poté se mužstvo fotbalových hrdinů vydalo na pomalou cestu do parku parku Circus Maximus, kde se na místě bývalého antického závodiště účastnilo hlavních oslav až milion příznivců. Někteří z nich si krátili dlouhé hodiny čekání tím, že zdobili pohřební vůz vezoucí rakev překrytou francouzskou vlajkou, čímž znovu symbolicky pohřbívali své nedělní finálové soupeře.

Reklama

Související témata: