Hlavní obsah

To bude fotbalová porce. Za dva roky na MS v Kataru odehrají čtyři zápasy denně!

Praha

Vzpomínáte? Přesně před dvěma lety 15. července 2018 zvedali v moskevských Lužnikách francouzští šampioni nad hlavu pohár pro nové fotbalové mistry světa. Skrápěl je hustý déšť a miliony zlatých konfet k tomu. Přesně po dvou letech zveřejnili katarští pořadatelé, jak se bude hrát mistrovství světa v roce 2022 v jejich zemi. Nebo spíše v jednom městě, neboť poprvé v historii budou mít fotbaloví fanoušci možnost sledovat na vlastní oči třeba i čtyři zápasy ve skupinách během jednoho dne.

Foto: Sport.cz

V Kataru finišují stavební práce na stadionu Al Wakrah, který by měl být hlavním dějištěm fotbalového mistrovství světa v roce 2022.

Článek

Bude to ve všech směrech unikátní šampionát, neboť se vlastně odehraje v hlavním městě Kataru Dauhá a sousedních městech. A navíc v listopadu a prosinci, na což nebyl fotbalový svět až dosud také zvyklý.

Zahajovací střetnutí, k němuž podle tradice nastoupí reprezentace pořadatelské země, je  naplánovano na 21. listopadu na 11 hodin středoevropského času na šedesátitisícový stadion Al Bajt v Al Chúru, finálový duel o Světový pohár bude 18. prosince hostit osmdesátitisícový stadion Losail ve stejnojmenném městě v 16.00 středoevropského času.

Foto: Sport.cz

Harmonogram fotbalového MS 2022 v Kataru

„Připravili jsme kompaktní mistrovství bez nutnosti cestovat letadlem mezi jednotlivými městy. Prostě maximum pro pohodlí a komfort hráčů, realizačních týmů, stejně jako fanoušků a novinářů," zmiňuje šéf organizačního výboru MS 2022 Nasser al-Khater všechna pozitiva, která Katar nabízí.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Moderní Katar roste přímo před očima.

„Třeba čtyři zápasy denně během skupinové fáze turnaje zajistí všem týmům optimální čas pro odpočinek a regeneraci. Všechny stadiony jsou navíc umístěny v okruhu několika desítek kilometrů," připomněl a zdůraznil, že obavy z panujícího počasí a vysokých teplot jsou nemístné

„V té době panuje v Kataru velice příznivé klima. A je přitom jedno, zda zápasy budou začínat v jedenáct hodin dopoledne nebo v deset večer. A to nemusím opakovat, že všechny stadiony budou klimatizované."

Zveřejněný harmonogram počítá s tím, že ve skupinové fázi šampionátu se budou hrát čtyři zápasy denně s tím, že budou začínat v 11:00, 14:00, 17:00 a 20:00 středoevropského času. Pro fanoušky tak bude teoreticky skutečně možné sledovat i čtyři utkání denně.

Osm fotbalových stadionů totiž leží v prstenci, jehož průměr nepřesahuje padesát kilometrů. A hlavně - u každého z nich bude stanice nově budovaného metra.

Rozhodující duely ve skupině a vyřazovací utkání v osmifinále až semifinále budou začínat v 16:00 a 20:00 SEČ.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Pro světový šampionát v roce 2022 bude k dispozici osm nových stadiónů.

Harmonogram turnaje zápasů je známý, složení zápasů bude samozřejmě známo až po losu závěrečného turnaje. Ten je naplánován na březen roku 2022, aby se zohlednily nejvhodnější televizní časy pro 32 zúčastněných týmů. Evropská část kvalifikace začne v březnu příštího roku.

„O příštím mistrovství světa v roce 2022 v Kataru se toho mnoho řeklo a napsalo. Je to zvláštní rozhodnutí FIFA, že přisoudila pořadatelství této malé, ale zároveň nesmírně bohaté zemi. Jeho zabezpečení bude perfektní, o tom jsem přesvědčený. Stadiony, které pro šampionát postaví, po jeho skončení rozeberou a převezou do Afriky," je si jistý český trenér Milan Máčala, který v arabském fotbalovém světě působil čtvrtstoletí a vedl tam reprezentační celky pěti zemí.

Foto: archiv autora

Milan Máčala přebírá v Ománu jako první trenér řád za rozvoj sportu a kultury II. stupně.

„Pro fotbalové fanoušky bude vše prakticky na jednom místě nebo v minimálních vzdálenostech, neboť v jednom městě mohou vidět všechny zápasy. V hotelech bude vše k dispozici, ale venku v rámci tamních zákonů a pravidel. V listopadu už nejsou v Kataru taková vedra jako v létě, termínový posun byl chytrým a také asi nevyhnutelným krokem, byť se uvažovalo obřím využití klimatizace."

Reklama

Související témata: