Hlavní obsah

Fotbalové MS? Ponořené stadióny, snížená teplota... Pro Katar nic není nemožné

Dauhá

Je jim úplně jedno, pro jaký termín se fotbalový svět nakonec rozhodne. „Podstatné je, že za šest let bude šampionát u nás,“ nevzrušuje se člen katarské královské rodiny a předseda organizačního výboru MS 2022 Muhammad bin Hamad bin Chalífa Sání debatami, zda hrát šampionát v tradičním červnovém termínu, nebo ho přesunout na listopad a prosinec.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Na rekonstrukci a rozšíření kapacity Chalífa Stadium se naplno pracuje. Za tři roky bude hostit světový šampionát v atletice, za šest mistrovství světa ve fotbale.

Článek
Fotogalerie

To prokletí je pronásleduje od chvíle, co byl Kataru turnaj přidělen. Od 2. prosince 2010, kdy malá země se dvěma milióny obyvatel na Arabském poloostrově dostala právo největší fotbalovou událost pořádat.

„Přitom všichni věděli, jaké klimatické podmínky v tradičním termínu v Kataru panují. Naše technická zpráva tyto informace obsahovala. Stejně jako záruky, že jsme schopni postavit klimatizované stadióny i třeba fanzóny," připomíná mluvčí organizačního výboru Násir Chátir.

„Já věděl hned, že to bude problém. Kdybyste viděli můj obličej, když jsem po volbách otevřel obálku, poznali byste, že rozhodně nejsem tím nejšťastnějším člověkem na světě," nechal se však slyšet Sepp Blatter, dnes už bývalý vládce nad světovým fotbalem.

Katařané se jeho slovům a údivu podivují. „Od samého začátku jsme deklarovali, že turnaj můžeme hostit v létě, stejně jako v zimě. Pro nás termín nepředstavuje žádný problém," reaguje Chátir přímo v Dauhá při prezentaci současného stavu příprav.

Teplotu snížili až o 15 stupňů

Důkaz má po ruce. Stadióny rostou jako z vody, při jejich výstavbě je pamatováno na všechno. Na klimatizaci a chlazení pochopitelně také. To kdyby snad fotbalový svět změnil názor a nakonec se rozhodl pro původní letní termín.

„Už během předchozího šampionátu v Brazílii jsme zkoušeli na stadiónu Al Sadd, jak technologie funguje. Ve fanzóně rovněž... Prošlo jí deset tisíc lidí a my byli schopni snížit teplotu o dvanáct až patnáct stupňů. Na stadiónu zrovna tak. Od té doby jsme ve spolupráci se zahraničními firmami ve vývoji chladicích technologií zase dál," předkládá Chátir výsledky testů.

Ponoří stadión

Katařané jsou ale schopni jít ještě dál. Základy jednoho ze stadiónu připomínajícího diamant budou kupříkladu zapuštěny ve skále sedmnáct metrů pod zemí, hrací plocha bude šest metrů pod úrovní okolního terénu.

„To proto, že ponořením stadiónu dosáhneme přirozeného efektu chlazení a eliminujeme účinky teplého proudění vzduchu. Využijeme efektu ,chladicí mísy', s nímž přišli Španělé. Klimatizace a vzduchotechnika bude pochopitelně umístěna pod hřištěm, aby nebyl narušen vzhled krajiny," vykládá projektový manažer Íd Kahtání u staveniště budoucího fotbalového chrámu, z jehož základů bylo vytěženo 1,37 miliónu krychlových metrů horniny.

Pro Katar prostě nepředstavuje žádná překážka problém. Vždyť na přípravy a organizaci šampionátu je nachystáno 200 miliard dolarů, což představuje sumu schopnou poradit si se vším. S vedrem v létě, stejně jako s přesunutím klání na listopad a prosinec, jak doporučila expertní komise FIFA a schválil výkonný výbor. S tím, že by mistrovství začínalo 20. nebo 21. listopadu a finále pak bylo na programu 18. prosince 2022.

Úspěšnější MS než kterékoli předtím?

„Pro nás je podstatné, že se mistrovství světa bude konat v Kataru a stane se pro naši zemi a celý Střední východ velkou oslavou, při níž budou všichni lidé mluvit jedním jazykem, jímž je fotbal. Všechny debaty, které kolem šampionátu 2022 panují, nás proto vedou k touze uspořádat mistrovství, které bude úspěšnější než kterékoli předtím," prezentuje Chátir filozofii, kterou přijal celý Katar za svou.

A nic na tom nemění, že v dvoumiliónové populaci jde jen o necelých 250 tisíc Katařanů.

Reklama

Související témata: