Hlavní obsah

JAR se bojí prasečí chřipky během fotbalového mistrovství světa

KAPSKÉ MĚSTO

Jihoafrická republika se obává zdravotní krize, kterou může během fotbalového mistrovství světa způsobit další vlna epidemie takzvané prasečí chřipky.

Článek

"Je to jedna z našich největších nočních můr. Právě v červnu, kdy se bude konat šampionát, je možnost dalšího rozšíření H1N1," řekl v pondělí v parlamentu jihoafrický ministr zdravotnictví Aaron Motsoaledi.

Měsíc trvající turnaj, který se bude hrát poprvé v historii v Africe, přiláká do JAR odhadem 450.000 zahraničních turistů.

Jihoafrická vláda bude mít k dispozici téměř pět miliónů vakcín proti chřipce, z nichž 3,5 milionu dorazí v březnu od Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta vyhlásila loni v červnu pandemii prasečí chřipky a spolu s představiteli JAR řeší, jak snížit riziko rozšíření nemoci během šampionátu.

Virus H1N1 zabil podle WHO od svého globálního rozšíření na začátku minulého roku 15.000 lidí, ovšem agentura Reuters tvrdí, že číslo je ve skutečnosti zřejmě mnohem vyšší. "Začneme s očkováním těhotných žen, lidí na klíčových pozicích a těch, kteří jsou ve vedoucích sportovních funkcích," uvedl ministr Motsoaledi.

Reklama