Hlavní obsah

Němci mají v nominaci na MS sedm hráčů Bayernu včetně Butta

STUTTGART

Trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw nominoval do kádru pro mistrovství světa v Jihoafrické republice sedm hráčů již téměř jistého ligového mistra Bayernu Mnichov. Po sedmi letech se podle očekávání do národního týmu vrací brankář mnichovského klubu Jörg Butt, jenž nahradí zraněnou jedničku Reného Adlera.

Foto: Johannes Eisele , Reuters

Reprezentační trenér Joachim Löw oznamuje nominaci německých fotbalistů na MS.

Článek

Löw povolal do sedmadvacetičlenného výběru také dva nováčky, obránce Holgera Badstubera z Bayernu a Dennise Aoga z Hamburku. Do uzávěrky nominací 1. června musí německý kouč vyškrtnout čtyři jména.

Již v týdnu Löw oznámil, že do JAR nevezme dřívější oporu Kevina Kurnayiho, ačkoli v této sezóně nastřílel v dresu Schalke 18 gólů. Dnes opomenul také bývalého kapitána Stuttgartu Thomase Hitzlspergera, jemuž k nalezení ztracené formy nepomohl ani zimní přestup do Lazia Řím.

Sedmičlennou kolonii finalisty Ligy mistrů Bayernu tvoří spolu s Buttem a Badstuberem ještě Philipp Lahm, Thomas Müller, Miroslav Klose, Bastian Schweinsteiger a Mario Gomez. "Kádr je výsledkem dlouholetých analýz. Máme v tyto hráče absolutní důvěru," uvedl Löw.

Trenér měl největší potíže se sestavením brankářské trojice. Loni v listopadu ztratil tragicky předpokládanou jedničku Roberta Enkeho z Hannoveru, jenž spáchal sebevraždu. Jeho nástupce Adler z Leverkusenu zase přišel o šampionát kvůli zlomenému žebru.

Poprvé od roku 2003 se může mezi tři tyče v národním týmu postavit brzy šestatřicetiletý Butt, jenž už plnil roli trojky na ME 2000 a MS o dva roky později. Se třemi reprezentačnímu starty je paradoxně nejzkušenějším gólmanem z trojice - jak Manuel Neuner ze Schalke, tak Tim Wiese z Werderu Brémy, mezi nimiž se pravděpodobně rozhodne o jedničce, odchytali za národní mužstvo shodně pouze dva zápasy.

Reklama

Související témata: