Hlavní obsah

Nizozemci budí před MS hrůzu, míří hodně vysoko

PRAHA

Palebný útvar nebývalé síly, to je nizozemská fotbalová reprezentace současnosti. Arjen Robben, Robin van Persie, Dirk Kuyt. S nimi Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart. Soupeři, třeste se! Nizozemci mohou podle všeho dojít na MS daleko. Nejen ze základní skupiny, kde na ně čeká Dánsko, Japonsko a Kamerun.

Foto: ČTK/AP

Fotbalisté Nizozemska před přátelským zápasem s Ghanou

Článek

„Jsme tým, víc držíme při sobě, alespoň když to srovnám s předešlými akcemi, na kterých jsem byl,“ říká Robben. Jeho příběh v téhle sezóně je pozoruhodný. A podobný tomu, jaký zažil další ofenzivní záložník Sneijder.

Real s oběma zacházel jako se zbožím do výprodeje. V,bílém baletu‘ příliš tanečních čísel v závěru působení ukázat nemohli, loni se vydali světem. A nakonec letos obrozené hvězdy nadělaly více slávy nežli celý madridský kolos. Sneijder v Interu pobral tři trofeje včetně té z Ligy mistrů, v jejímž finále udolal Robbena s Bayernem. A že zazáří směrem dopředu, se čeká v příštích týdnech v dresu Oranjes, jejichž strategickým operacím velí kouč Bert van Marwijk.

Kdysi famózně vedl Feyenoord Pohárem UEFA, přesto se jeho sláva nemůže rovnat té, kterou pobrali jeho předchůdci, naposledy van Basten. „Ale také vyznává typicky nizozemský útočný fotbal. Je ze staré školy, nedáme na něj dopustit,“ podotýká záložník van der Vaart.

Obrana už tak přesvědčivě nevypadá. A zkušený Van der Sar přepustil pozici v bráně, nahradí ho Stekelenburg. Útočná síla má vše spasit. Na šanci číhají Elia, Babel i Huntelaar. Na takové eso, jako je van Nistelrooij, se v tvrdé konkurenci ani nedostalo...

Už na minulém ME Nizozemci drtili Itálii (3:0) či Francii (4:1). Jenže narazili! Stratég Hiddink, jejich krajan, vystavěl ruskou hráz. Až příliš chyběl Robben. Ale teď, poté co v Bayernu dokázal ničit kolosy, jako je Juventus nebo Manchester, u toho je v plné parádě. Jinak se mnoho změn v mužstvu neudálo. Návrat záložníka van Bommela, Robbenova kolegy z Bayernu a trenérova zeťě, je výjimkou plynoucí z toho, že van Basten, s nímž si nerozuměl, u týmu skončil.

Van Marwijk netají smělý plán: „Proč nevyhrát? Nemusíme mít top hráče na každé pozici, ale tak jako kdysi ve Feyenoordu můžeme uspět.“

Reklama

Související témata: