Hlavní obsah

Brazilcům se v přípravě zranila brankářská jednička Júlio César

HARARE

Fotbalisté Brazílie sice hladce vyhráli přípravný zápas proti Zimbabwe 3:0, v průběhu prvního poločasu však přišli o brankáře Júlia Césara. Gólman Interu Milán musel kvůli zranění zad střídat a zbytek utkání dochytal Heurelho Gomés z Tottenhamu. Podle informací lékařů ale zranění není vážné.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Brazilský brankář Júlio César

Článek

Jeden z favoritů blížícího se světového šampionátu vzbudil v chudé africké zemi velké pozdvižení. Šedesátitisícový stadion v Harare byl brzy vyprodán a davy fanoušků se před branami dožadovaly dalších lístků. Ty se prodávaly za deset dolarů, což je zhruba trojnásobek běžné ceny.

"Dnešek je jedinečnou příležitostí pro Zimbabwany. Nikdy bychom si nemysleli, že můžeme na vlastní oči vidět brazilské fotbalisty," prohlásil jeden ze šťastných diváků Dean Chikukwa. "Tento okamžik pozvedne náš obraz ve světě a věřím, že sem začne jezdit více turistů. Brazilci určitě dosvědčí, jak jsme vlídná a pohostinná země," řekl agentuře Reuters.

V zemi, která se potýká s ekonomickou nestabilitou a bídou pod nadvládou diktátora Roberta Mugabeho, byly kvůli fotbalu vyhlášeny půldenní prázdniny. Školy i státní úřady zely prázdnotou. "Je to ten nejšťastnější den za poslední roky. Podívejte, jak se všichni usmívají," dodal další z diváků Dennis Muyambo.

V dalších přípravných duelech překvapili Makedonci favorizované Rumuny, kteří prohráli 0:1. Ze vzájemného duelu účastníků světového šampionátu spoléhajících na pevnou defenzivu vyšli jasně lépe Paraguayci, kteří ve Winterthuru přehráli Řeky 2:0. Střelecky se nedokázali prosadit ani Srbové proti Polsku. Utkání proti soupeři českého národního týmu z kvalifikace na MS skončilo bezbrankovou remízou.

Pozici jednoho z největších outsiderů šampionátu nevyvrátili fotbalisté Hondurasu, kteří remizovali 0:0 s Ázerbájdžánem.

Přípravná fotbalová utkání:
Harare: Zimbabwe - Brazílie 0:3 (0:2)
Branky: 41. Bastos, 44. Robinho, 57. Elano.
Winterhur: Řecko - Paraguay 0:2 (0:2)
Branky: 9. Vera, 25. Barrios.
Zell Am See: Honduras - Ázerbájdžán 0:0
Villach: Rumunsko - Makedonie 0:1 (0:1)
Branka: 28. Šikov.
Oslo: Norsko - Ukrajina 0:1 (0:0)
Branka: 78. Zozulja.
Minsk: Bělorusko - Švédsko 0:1 (0:0)
Branka: 48. Wilhelmsson.
Tirana: Albánie - Andorra 1:0 (1:0)
Branka: 44. Salihi.
Kufstein: Srbsko - Polsko 0:0.

Reklama

Související témata: