Hlavní obsah

Italské mumie sní v Africe o obhajobě

ŘÍM

Obhájci titulu! Italské megastar Buffon, Cannavaro, Gattuso, Pirlo a další sní o druhém zisku světového zlata za sebou. Z rodné země je však vyprovází skepse. Média je titulují jako výběr starců.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Trenér Itálie Marcello Lippi (vpravo)

Článek

„Nemáme starý tým,“ čertil se Gianluca Zambrotta během kempu v Sestriere. „Je tu devět pamětníků minulého triumfu, což je dobrý poměr. Máme skvělou směs mládí a zkušeností,“ prohlásil obránce Juventsu.

On je v třiatřiceti jedním z nejstarších. „Ale mám dost síly. Očekával jsem skepsi ohledně nominace. Ale kritika nás nepoznamená,“ tvrdí. Nejen on, ale i další třicátníci z kádru se ocitli pod palbou kritiky zejména po výbuchu na Poháru FIFA. Itálie tam prohrála s Egyptem a Brazílií. Deník Gazzetta dello Sport nazval starší hráče mumiemi.

Trenér Lippi nevyslyšel naléhání médií a nesáhl k drastickým řezům. A veřejnosti vzkázal. „Nepřijíždíme v roli vyloženého favorita,“ říká Marcello Lippi. „Ale proč bychom nemohli prostě vyhrát, vzít si tu trofej a odvézt ji do Itálie. Nemám obavy z žádného ze soupeřů. Pokud na hřišti ukážeme vše, co umíme, jsme schopni turnaj vyhrát.“

Lippi se vrátil

Lippi může být teprve druhým trenérem, jemuž se podaří vyhrát MS dvakrát v řadě. Primát drží krajan Pozzo: vyhrál s Italy 1934 a 1938. „Když jsem reprezentaci opustil, nenapadlo mě, že dostanu tuhle šanci,“ líčil Lippi.

Tři dny po finále MS 2006 převzal jeho místo Donadoni, ale ten se po krachu na ME 2008 pakoval a italská federace přispěchala s prosíkem za Lippim, jenž se při skládání týmu řídí prostým krédem. „Skupina nejlepších hráčů nemusí vždy tvořit nejlepší tým,“ vysvětluje svoji filozofii.

Hráči za koučem stojí. A hýří optimismem. „Prostě jedeme pro vítězství. Nepůjde o zázrak, ale krásný úspěch,“ prohlásil Zambrotta, jehož slovům dodalo na váze i prohlášení kapitána.

Fabio Cannavaro je sice bez angažmá (v Juventusu s ním nepočítají), ale vrásky na čele mu nejistá budoucnost nedělá. „Po šampionátu skončím v reprezentaci. Už teď o mně říkají, že jsem starý,“ řekl Cannavaro.

Už překonal rekord Maldiniho v mezistátních zápasech. Odehrál jich 132. Pevně doufá, že přidá dalších sedm a poslední sehraje 11. července ve finále. „Věřím, že si ten pohár odvezeme znovu,“ usmál se Cannavaro.

Reklama

Související témata: