Hlavní obsah

Buffon nepochybuje: Jsem nejlepší brankář na světě

ŘÍM

Trofejí pro nejlepšího brankáře světa či italské ligy byste se ve vitríně slávy Gianluigiho Buffona nedopočítali. Dokonce ho minulý rok vyhlásili nejlepším brankářem planety posledních dvaceti let. Ale letošní sezónu si dvaatřicetiletý Ital z Juventusu Turín za rámeček nedá. Před blížícím se MS musí rozhánět pochybnosti o formě.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Jsem nejlepší na světě, myslí Gianluigi Buffon.

Článek

Rodák z Carrary musel v listopadu na operaci s kolenem. „Meniskus byl úplně zničený,“ řekl borec vydělávající ročně jen v Turíně 250 miliónů korun.

Krátce po návratu si poranil stehenní sval. A když se uzdravil, protrápil se s Juventusem k tragickému 7. místu, přičemž musel překousnout rekordních patnáct porážek v sezóně a klub inkasoval 56 branek, což je nejhorší bilance v historii „staré dámy“.

„Uplynulá sezóna byla katastrofální. Ale na šampionátu dokážu, že jsem pořád nejlepší brankář světa,“ prohlásil v rozhovoru pro fifa.com. „Od začátku sezóny do listopadu jsem měl nejlepší start do sezóny,“ tvrdil Buffon, který první zápas v reprezentaci odchytal už před třinácti lety v Rusku (1:1).

„Samozřejmě že pokud budeme s Juventusem ve středu tabulky a nebudeme v Evropě, nikdo o mně nebude vědět. Ale nic takového nepřipustím,“ vzkázal borec, jehož partnerkou je modelka Alena Šeredová, s níž má syny Davida Lee a Luise Thomase.

O Buffona se zajímal Manchester United, jeho konkurent City, Bayern Mnichov, AC Milán.

Hráči Juventusu musí potit krev

„Ale já nikam neodejdu. Fanoušci Juventusu mě milují, což pro mě hodně znamená. I vedení mi jasně ukázalo touhu po mém setrvání. Já teď jen doufám, že všichni hráči v klubu budou v nové sezóně naplňovat symboly Juventusu, jimiž je železná vůle a odhodlání potit za naše barvy krev,“ prohlásil v otevřeném rozhovoru Buffon.

Věří, že Itálie může obhájit titul mistrů světa z Německa. „I když naše pozice je mnohem těžší než před čtyřmi lety,“ mínil Buffon.

„Všichni na nás pohlížejí jako na obhájce, ale já týmu věřím. Máme zkušenosti, mladí kluci dobře zapadli. Trenér nepodlehl žádným tlakům na razantní obměnu. Vždyť hrát skvěle v lize a v reprezentaci je rozdílné. Pro národní dres musíte být skutečně vyzrálou osobností,“ řekl Buffon, který přiznal, že před pár lety trpěl těžkými depresemi.

„Nebyl jsem spokojen s životem, prací a celkově fotbalem. Moje nohy se mnohdy třásly, musel jsem vyhledat pomoc psychologa. Můžete být slavný a bohatý, ale když nenaplňujete svoje cíle, snadno padnete do problémů,“ vzpomínal na své problémy.

Před cestou do JAR se ale o osud svůj ani Itálie nebojí: „Mám v náš tým i sebe samého plnou důvěru. Zvedneme image italského fotbalu.“

Reklama

Související témata: