Hlavní obsah

Podle simulace vyhrají Brazilci, Slováci bez šancí

PRAHA

Největší šanci pozvednout nad hlavu pohár pro fotbalové mistry světa mají Brazilci. Vyplývá to alespoň ze simulace, kterou provedli analytici pomocí systému Castrol Predictor. Naopak Slovensko je téměř bez šancí.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Fotbalistům Slovenska simulace příliš nevěří.

Článek

Jeden z hlavních partnerů šampionátu v JAR se pokusil určit průběh turnaje na základě sto tisíc simulací jednotlivých variant postupů ze skupin. Z toho vyšlo, že Brazílie má šanci na vítězství ve finále 23,4 procenta. Následuje Španělsko se 17 procenty a anglická reprezentace s 10,3 procenta.

Za těmito favority jsou reprezentace Nizozemska (9,8 procenta) a Argentiny (7,5). Obhájci titulu z Itálie obsadili s 3,7 procenta mezi aspiranty na celkové prvenství až sedmé místo.

Systém nedává příliš velké naděje slovenskému týmu. Svěřenci trenéra Vladimíra Weisse mají šanci na zisk titulu dokonce jen 0,1 procenta. Stejné vyhlídky na celkový triumf má také druhý pokořitel českých fotbalistů v kvalifikační skupině Slovinsko.

Nulovou šanci pak mají reprezentanti Alžírska, Nového Zélandu a KLDR. Poměrně velkou naději však má Slovensko na postup ze skupiny. Tam jsou jeho šance 38,8 procenta.

Překvapením Anglie 

"Překvapuje mě, jak vysoké šance systém dává na zisk titulu mužstvu Anglie. Osobně bych na třetím místě mezi favority spíš viděl reprezentaci Argentiny. A také samozřejmě nelze podceňovat Němce. V záloze jim sice bude chybět zraněný Ballack, ale Němci v historii mnohokrát prokázali, že na vrcholových akcích umí zahrát famózně," prohlásil český trenér Stanislav Levý, který je patronem projektu.

Systém Castrol Predictor byl vyvinut stejným týmem, který stojí za vznikem Castrol Indexu, hodnotícího výkonnost jednotlivých fotbalistů. Systém analyzoval útočnou a defenzivní sílu jednotlivých účastníků turnaje. Následně simuloval odehrání celého šampionátu více než stotisíckrát a vypočítal šance jednotlivých mužstev na postup v jednotlivých fázích, včetně odhadu celkové šance na triumf.

Vygenerované hodnoty ale nezůstanou stejné. Systém bude reagovat na výsledky turnaje a postupně aktualizovat šance jednotlivých týmů.

Reklama