Hlavní obsah

Fotbalový šampionát zvedá oponu, ukázat se chtějí favorité i celá Afrika

Už v pátek vypukne fotbalové šílenství, které bude rovný měsíc poutat pozornost celé planety. V jihoafrickém Johannesburgu se po čtyřech letech zdvihne bez české účasti opona 19. mistrovství světa, které se zapsalo do historie už tím, že se poprvé uskuteční na africkém kontinentu. A další milníky nebo dogmata o způsobilosti Afričanů připravit vrcholnou akci mohou být překonány v dalších týdnech, během kterých se 32 týmů na deseti moderních stadionech pustí do boje o zlatý pohár.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Do začátku fotbalového festivalu v Jihoafrické republice zbývají poslední hodiny.

Článek

Místní chtějí v první řadě dokázat, že si pořádání nejsledovanější sportovní akce zaslouží, byť zemi sužuje obrovská kriminalita a statistika s denním průměrem 50 vražd straší všechny zúčastněné. Jihoafričtí pořadatelé ale tvrdí, že mají všechno pod kontrolou. A od šampionátu si slibují, že dokonce může nastartovat změny v celé společnosti, sžírané rasovou nesnášenlivostí.

"Sen se změnil ve skutečnost, mistrovství je za dveřmi. Bude to velký moment v historii světových šampionátů. Lidé nevěřili, že se Afrika takové události může zhostit. Ale my uděláme lepší šampionát než kdykoli předtím. Z pochybovačů se rázem stávají důvěřivci, když vidí, co jsme už všechno dokázali," řekl šéf organizačního výboru MS Danny Jordaan. Organizátoři ale nic nepodceňují. Policisté se připravují i na možný atak teroristů, cvičí zásahy pro případy chemického, biologického nebo jaderného útoku.

Úvod obstará domácí tým s Mexikem

Jihoafrické republice na osudu mistrovství hodně záleží. Vláda do něj "napumpovala" asi 75 miliard korun, určených na rozvoj infrastruktury a výstavbu nebo rekonstrukci deseti stadionů. Přestože se na nich práce dlouho táhly a představitelé FIFA se obávali, zda místní stihnou arény připravit, problémy jsou nakonec zažehnány. Pořadatelé tak v pátek pyšně otevřou brány opraveného devadesátitisícového stánku Soccer Stadium, na němž jejich tým v zahajovacím utkání od 16.00 přivítá Mexiko.

Na čestné tribuně by podle posledních zpráv neměl chybět ani bývalý jihoafrický prezident a "otec" nového národa Nelson Mandela, který před dvaceti lety po propuštění z vězení zásadně přispěl k pádu apartheidu. Právě jednadevadesátiletý politik, v posledních měsících sužovaný zdravotními potížemi, se v minulosti hodně zasloužil o to, že právě JAR šampionát přivítá.

Proti Španělům hovoří historie

Po úspěchu v Africe baží tradiční favorité. Sázkové kanceláře nejvíc favorizují Španělsko, které už před dvěma lety při své jízdě za triumfem na mistrovství Evropy uchvátilo atraktivní hrou. Proti Španělům ale hovoří historie: ještě žádný z evropských týmů nedokázal vyhrát mistrovství světa, pokud se konalo mimo "starý kontinent".

Pokud ale může nějaký tým rozšířit současný počet sedmi vítězů mistrovství světa, je Španělsko velmi žhavým adeptem. "Máme výborné hráče, fungujeme jako dobře naolejovaný stroj," pochvaloval si trenér Vicente Del Bosque, jehož svěřenci v úterní generálce rozdrtili Polsko 6:0.

Dovede Maradona Argentinu k titulu i jako trenér?

"I pro mě jsou hlavním kandidátem na vítězství, teď hrají nejlepší fotbal. Ale na mistrovství nikdy nevíte, stát se může cokoliv," podotkl kanonýr Realu Madrid Gonzalo Higuaín, útočná hvězda Argentiny, dalšího žhavého adepta na vítězství. Argentinci hlavně spoléhají na Higuaínova parťáka z útoku Lionela Messiho, nejlepšího hráče světa, který je považovaný za nástupce legendárního rebela Diega Maradony.

Ten už Argentinu v roce 1986 přivedl na trůn jako hráč a kapitán a teď se o totéž pokusí v trenérské pozici. To se zatím povedlo jen Franzi Beckenbauerovi s Německem a Mariu Zagallovi s Brazílií.

Brazilce čeká skupina "smrti"

Před světovým šampionátem ale nikdy nelze odepsat právě Brazilce, pětinásobné světové šampiony a pořadatele příštího MS. Ti projdou první zkouškou už ve skupině "smrti", v níž narazí na Pobřeží slonoviny, Portugalsko a KLDR. Na silnou generaci vedenou přísným italským trenérem Fabiem Capellem sázejí Angličané, kteří čekají na světový triumf od roku 1966.

V pozadí naopak zůstávají obhájci titulu Italové, kteří do JAR přivezou hned devět šampionů z minulého šampionátu v Německu. Čelí ale kritice, že na mistrovství mají přestárlý tým, příliš se nevěří ani dalším tradičním velmocem Francii a Německu, které však z posledních dvou šampionátů získalo stříbro a bronz. Na premiérový triumf pomýšlí i Nizozemsko.

Bude chybět řada zraněných hvězd

Za jednoho z outsiderů je naopak považováno Slovensko, ale nic to nemění na tom, že tato země při první účasti svých reprezentantů na velké akci prožívá fotbalovou mánii. Slováci, vedení Vladimírem Weissem, pamětníkem MS 1990 v Itálii, v kvalifikaci odstavili z cesty právě český tým, který tak nezopakuje minulou účast v Německu.

Očekávaný šampionát před svým startem utrpěl i tím, že na něm nebude startovat řada zraněných hvězd. Už dříve vypadla anglická ikona David Beckham, před týdnem o šampionát přišel i jeho krajan a opora defenzivy Rio Ferdinand. Ghaňanům bude chybět jejich lídr a hvězda Chelsea Michael Essien, Německo "oplakává" ztrátu svého kapitána Michaela Ballacka.

Itálie zase trne, jestli se uzdraví dirigent její záložní řady Andrea Pirlo, a Pobřeží slonoviny si nedovede představit, že by na šampionátu startovalo bez obávaného kanonýra Didiera Drogby. Ten si v minulém týdnu v přípravě s Japonskem pochroumal loket a podrobil se operaci, ale už se zase připojil k týmu. Také start nizozemského záložníka Arjena Robbena je stále ohrožený.

Reklama