Hlavní obsah

Afrika slibuje šampionát, který přepíše historii. Fotbalový svět je ovšem skeptický

PRAHA

Bude to zvláštní šampionát. Už třeba proto, že se vůbec poprvé v historii odehraje na africkém kontinentě. Jihoafričtí pořadatelé a generalita FIFA tvrdí, že i proto bude nejlepší, fotbalový svět je však k podobnému mínění značně skeptický. V zemi s největší kriminalitou na světě? Na stadiónech dodělávaných na poslední chvíli? S organizátory, jimž chybí zkušenosti z velkých sportovních podniků? Před fanoušky pronikavě vytrubujícími na své vuvuzely?! Až následujících 31 dnů vyplněných 64 zápasy o Světový pohár ukáže, zda jde o skepsi oprávněnou.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Radost fotbalistů Brazílie, největších favoritů začínajícího šampionátu.

Článek

Obavy ovšem panují i z fotbalu, který bude na jihoafrických stadiónech servírovaný. Drtivá většina fotbalových expertů i řada trenérů startujících na šampionátu se shodla, že FIFA ponechala příliš krátký časový úsek mezi koncem ligových a pohárových soutěží a začátkem mistrovství.

Záležet bude i na doktorech

Hráči s šedesáti i sedmdesáti zápasy v těle jsou po náročné sezóně unavení, jejich forma už dávno kulminovala, takže budou jen těžko schopní podávat v Jižní Africe vrcholné výkony. O zraněních, jež je kosí a které vyřadily Ballacka, Beckhama, Ferdinanda, Essiena, Mikela a poznamenaly Drogbu, Freie, Camoranesiho, Škrtela, Pirla a spol. nemluvě.

Záležet tudíž bude nejen na trenérech, ale i na lékařích, fyzioterapeutech, masérech a dalších lidech v realizačních týmech jednotlivých výprav, nakolik dají hráče dohromady, aby jednotlivé celky nastupovaly v plné síle a optimálních sestavách. Kdo se s tímto zásadním problémem vyrovná, dokráčí na šampionátu hodně daleko.

Přišel už čas afrických týmů?

I přes zmiňované premisy má ovšem mistrovství světa startující dnes odpoledne (16 hodin SELČ) slavnostní úvodní show a hned poté zahajovacím zápasem domácí Jihoafrické republiky s Mexikem své favority. Stejně jako v letech minulých oba jihoamerické protagonisty Brazílii a Argentinu, už tradičně Argentinu a Německo, tentokrát však i úřadující evropské šampióny Španěly a po letech i Angličany s italským koučem Capellem na lavičce.

Trenér anglické fotbalové reprezentace Fabio Capello.foto: ČTK/AP/Tom Hevezi

„Myslím ale, že už přišel čas i pro některé africké mužstvo. Zvláště, když bude hrát na svém kontinentu a tudíž vlastně v domácím prostředí. Velice silná bude Ghana, pokud se následky zlomeniny neprojeví na Drogbovi, může pod švédském stratégem Erikssonem daleko postoupit i Pobřeží slonoviny,“ domnívá se trenérský světoběžník Bora Milutinovič, který vedl na světových šampionátech už pět různých reprezentací.

Trojice největších aspirantů

I on se však domnívá, že boj o světové zlato se nakonec zúží na trio, v němž figuruje Brazílie, Španělsko a Argentina. Ostatně, stejné trio vybrali i čeští ligoví trenéři v anketě pořádané ČTK těsně před zahájením šampionátu., tato trojice si stojí nejvýše i v kursech tuzemských i světových sázkových kanceláří.

„Pro mě je favoritem Brazílie. Nejenže má ve svém výběru nejlepší fotbalisty, ale trenér Dunga dal hře systém, řád, disciplinu a organizaci. I proto klidně některé hvězdy z nominace vynechal, neboť jako kapitán mistrů světa z Ameriky v roce 1994 dobře ví, co znamená kolektivní pojetí, nasazení, bojovnost a především zmiňované vlastnosti, na něž klade akcent,“ míní trenér mistrovské Sparty Jozef Chovanec.

Brazilský kouč Dunga.foto: ČTK/AP/Eduardo Di Baia

Zvládne Maradona trenérskou roli?

Hodně vysoko si stojí i kurs Argentiny s hvězdným Lionelem Messim ve svém středu a celou plejádou skvostných fotbalistů po jeho boku. A Argentinci na rozdíl od svých sousedů dovedou bojovat, hrají tvrdě a důrazně, ale také vysoce účelně. Proto víc než nad mužstvem pochybují experti na trenérem Maradonou, neboť podle nich je velkou otázkou, jak šampionát zvládne právě on. Ostatně, už v průběhu jihoamerické kvalifikace vycházelo najevo, že jako trenér je jen stínem slavného fotbalisty.

Španělsko s pokorou za zlatem

I proto se mnohem víc věří Španělům, kteří by si to měli rozdat s Brazílií o zlato. Pro úřadující mistry Evropy by jakákoli medaile představovala obrovských úspěch, neboť na světovém fóru se jí ještě nikdy nedočkali.

„Teď ovšem máme tým, který opravdu může dojít až do finále. Ovšem pod podmínkou, že si všechny mé hvězdy uvědomí, že samy neznamenají nic a že se musí podřídit kolektivu. A kolektiv zase musí přistupovat ke každému zápasu a každému soupeři s náležitou pokorou,“ podmiňuje španělský úspěch trenér reprezentace zpoza Pyrenejí Del Bosque.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek (vpravo) a jeho španělský kolega Vicente del Bosquefoto: ČTK/AP/Frank Augstein

„Ten podmiňovací způsob není třeba, Španělé mají zkušenost z vítězného mistrovství Evropy, kterou uplatní,“ myslí si slávistický kouč Karel Jarolím, podle něhož si Španělsko odveze z Jižní Afriky zlato.

Anglie, Němci, ale co třeba Chile?

Jsou tu ovšem i Angličané, kteří pod italským koučem Capellem prošli kvalifikací suverénně a navíc mají konečně tým poskládaný z hráčů v ideálním fotbalovém věku, na velkých turnajích vždy zmobilizují všechny síly a schopnosti Němci, což ostatně mnohokrát v minulosti prokázali, propracovanou taktikou by mohli a měli slavit úspěch i úřadující mistři světa Italové.

Těžko však předpokládat, že by překvapil ještě někdo další, i když v některých prognózách figuruje i Nizozemsko, Ghana, Pobřeží slonoviny, ale třeba i Chile, jež by se pod taktovkou argentinského „Blázna“, jak se trenérovi Marcelo Bielsovi přezdívá, mohlo stát černým koněm šampionátu na černém kontinentu. Ostatně, v jihoamerické kvalifikaci svými výkony a výsledky v ničem nezaostávalo za Brazílií a Argentinou.

Právě nástupem fotbalových reprezentací třetího světa či třeba překvapením, o které se postará třeba právě zmiňované Chile, se může stát startující světový šampionát zvláštní a jedinečný. Až následujících 31 dnů a kolotoč 64 utkání však ukáže, jestli tomu tak skutečně bude.

Reklama