Hlavní obsah

VIDEO: Anglii znovu potopil gólman. Všichni ale stojíme za ním, hlásí hráči i trenér Capello

PRAHA

Brankář. Jestli má anglická fotbalová reprezentace někde slabinu, pak na postu gólmana, shodovali se už v minulosti odborníci. Vzpomínky na kiksy Carsona, Jamese či Robinsona jim dávaly za pravdu. V sobotu se k nešťastníkům Albionu přidal i Robert Green. Na konci prvního poločasu mu do sítě proklouzla lehká střela Dempseyho a USA tak ve svém zahajovacím zápase na světovém šampionátu slaví i zásluhou minely gólmana West Hamu nečekaný bod.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Brankář Anglie Robert Green inkasuje gól v utkání proti USA během zápasu MS v Jihoafrické republice.

Článek

Zastávat post brankáře v reprezetaci Albionu je snad prokleté povolání. Své by mohli vyprávět mnozí gólmani. Paul Robinson například v roce 2006 proti Chorvatsku inkasoval poté, co promáchl při snaze odkopnout míč, který mu malou domů poslal spoluhráč Gary Neville. Proti stejnému soupeři se ztrapnil o rok později i Scott Carson, když mu v kvalifikaci o EURO 2008 do branky proklouzla nikterak umístěná střela ze třiceti metrů. Dalšímu brankáři Davidu Jamesovi pak zase angličtí novináři kvůli jeho mnoha minelám přezdívali Calamity James.

Smutný gólman Anglie Robert Green po inkasování laciné branky proti USA.foto: ČTK/AP/Michael Sohn

V sobotu si svůj kalich hořkosti vypil i Robert Green. Na konci prvního poločasu, kdy Anglie vedla nad USA zásluhou Gerrardova gólu 1:0, napřáhl z hranice dvaceti metrů Dempsey, střela se mu ale příliš nepovedla. Postrádala razanci, navíc mířila přesně doprostřed branky, kde už na ni číhaly Greenovy rukavice. Jenže gólmanovi balón mezi nimi proskočil a pomalu doskákal za brankovou čáru.

Spoluhráči ani trenér Fabio Capello ale po zápase, ve kterém už další branka nepadla a Anglie tak hned na začátku překvapivě klopýtla, odmítali shazovat vinu na svého brankáře. Naopak se jej spíše snažili podpořit. „Nemyslím, že bychom měli kritizovat brankáře. Všichni stojíme za ním,“ říkal kapitán týmu Steven Gerrard. „Mluvil jsem se o tom s několika hráči… Někdy se směr míče na poslední chvíli změní,“ zapřemýšlel kouč Albionu Capello.

John Terry (vpravo) utěšuje brankáře Roberta Greena.foto: Reuters/Dylan Martinez

„Někdy útočník nepromění jasnou šanci, teď prostě zase vyrobil minelu brankář. Green zachytal velice dobře, jsem s ním spokojený. Stejně jako s výkonem celého týmu,“ zastal se gólmana Capello, který byl, až na konečný výsledek, se svým mužstvem spokojený. „Hráli jsme dobře, vytvořili jsme si spoustu šancí, jedna chyba nás ale stála vítězství. Takový je ovšem fotbal. Američané jednou vystřelili na bránu a dali z toho gól. V příštím zápase budeme lepší.“

Kiks ze zápasu s Američany prý podle Gerrarda na Greenovi žádné stopy nezanechá a do duelu s Alžírskem půjde s čistou hlavou. „Jsem si jistý, že se z toho poučí. Bezpochyby! A třeba hned v příštím zápase předvede důležitý zákrok, který nám celé utkání vyhraje,“ myslí si Gerrard, který z remízy proti USA nedělá žádnou tragédii. „Nejdůležitější věcí v otevíracím zápase je neprohrát. Naším cílem je teď získat sedm bodů,“ vyhlíží už zápasy s Alžírskem a Slovinskem.

Reklama

Související témata: