Hlavní obsah

Francouzi jsou na kordy, i Zidane plísní trenéra

JOHANNESBURG

Bídná hra, děsivá produktivita. Vicemistři světa z Francie do světového šampionátu v Jihoafrické republice nevstoupili dobře. Není divu, že atmosféra v jejich táboře před čtvrtečním večerním zápasem s Mexikem je hodně třaskavá.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Fotbalisté Francie během tréninku.

Článek

Francie vyhrála letos jediný z pěti zápasů. Bezbranková remíza s Uruguayí v prvním vystoupení MS jen vyostřila napětí mezi trenérem a zástupci médií, o nenávisti fanoušků vůči Domenechovi nemluvě.

„Pokud porazíme Mexiko, budou se všichni smát. Fotbal je jednoduchý. Když vyhrajete, s každým jste zadobře a kamarád. Jedinou odpovědí je vítězství,“ citovala ČTK útočníka Florenta Maloudu.

Právě on má být jedním z problematických hráčů v kádru. Kouč Raymond Domenech mu před prvním zápasem vyčetl, že hraje i v tréninku příliš agresívně. „Dopustil jsem se dvou faulů, trenér na mě v debatě zvýšil hlas. Ale šlo o normální výměnu názorů, nemluvil bych o hádce,“ mírnil napětí Malouda v rozhovoru pro FIFA.com.

Jenže celý incident viděli přímo novináři. Rázem měli zbraně silného kalibru proti neoblíbenému Domenechovi. S kritikou se přidal i legendární Zinedine Zidane, bývalý kapitán týmu. I hráči připustili, že atmosféra není nejlepší. „Přitom jsme připraveni lépe než před čtyřmi lety v Německu, kde jsme získali stříbro,“ prohlásil Malouda. „Jsem si jistý, že můžeme být lepší.“

Mexiko Domenecha ohromilo

Domenech se zatím držel své pravdy, ovšem potřeba zvítězit ho možná zlomí.

„Ale když jsem viděl poslední přípravný zápas Mexika s Italy, nahnal mi náš soupeř strach. Ohromili mě,“ připustil Domenech v reakci na prohru mistrů světa 1:2.

Je nanejvýš pravděpodobné, že ze sestavy vyndá Gourcuffa, zařadí do základu miláčka národa Henryho a Ribéryho přesune do středu hřiště. „Vždyť Franck je naše největší zbraň,“ spílají novináři denně Domenechovi.

Pro Francii před soubojem s Mexičany hovoří mimořádně kladná bilance ze vzájemných zápasů. V šesti utkáních Francie pětkrát vyhrála, jeden duel skončil nerozhodně. Ve třech duelech od roku 1996 pokaždé vyhrál tým úřadujících vicemistrů světa při skóre 7:0.

„Uklidňuje nás, že i na minulých dvou šampionátech jsme v prvním zápase neskórovali. Určitě vyhrajeme,“ vzkázal fanouškům Malouda.

Pokud by se jeho slova naplnila, stane se Domenech nejúspěšnějším koučem v historii země. Čtyřicátou druhou výhrou by překonal dosavadního rekordmana Michela Hidalga.

Reklama

Související témata: