Hlavní obsah

Vzteklý Capello: Jabulani je nejhorší míč v historii!

JOHANNESBURG

Trenér anglické fotbalové reprezentace se zapojil do šiku kritiků míče Jabulani, s nímž se hraje na probíhajícím světovém šampionátu v Jižní Africe. Označil ho za vůbec nejhorší míč v historii. „Je to nejhorší míč, který jsem kdy v životě viděl. Hrozný pro hráče, hrozný pro gólmana,“ vzteká se Capello.

Článek

Italský kouč ve službách Angličanů se domnívá, že míč je lépe kontrolovatelný na zemi, ve vzduchu však podle něj dělá velkou neplechu. „Je nemožné odhadnout trajektorii letu. Když vystřelíte, vidíte, jak je to obtížné. Hrát dlouhé pasy je velmi těžké,“ prohlásil v deníku Daily Mail.

A v kritickém duchu pokračoval i nadále, Jabulani je podle něj nemožné kontrolovat. „Často se nedá zkrotit, dostat pod kontrolu. Opakuji, pro mne je tohle nejhorší balón,“ uvedl nakvašeně.

Stejný názor má i někdejší kouč anglické reprezentace Sven Göran Eriksson, který Jabulani také kritizoval a vyzval dokonce FIFA k jednání, na němž by byl celý problém ohledně míče prodiskutován.

Kanonýr Anglie Wayne Rooney je přesvědčen, že hráči měli dostat na sžití s míčem více času. A dodal, že Němci, kteří vstoupili do turnaje impozantně výhrou 4:0 nad Austrálií, měli možnost mít míč častěji na nohách. „V bundeslize ho používali celý loňský rok,“ podotkl Rooney. V Anglii se používají míče firmy Nike, Jabulani je z dílny Adidasu.

Samotná firma se atakům brání. Podle tiskového mluvčího Thomase Schaikvana uspořádala v únoru seminář, na němž odlišné chování míče Jabulani vysvětlovali a upozornili na důležitost přípravy s míčem. Týmy měly dostatek času se s inovativním míčem seznámit. "Zásobili jsme je míči hned po onom semináři. Stěžují si hlavně ti, kteří s Jabulanim nehráli ve svých soutěžích," uvedl Schaikvan.

Reklama

Související témata: