Hlavní obsah

Francie se změnila ve fotbalového trpaslíka, hořekuje kapitán Evra

POLOKWANE

Finalista minulého mistrovství světa a dosavadní velmoc Francie se mění ve fotbalového trpaslíka. Tak to vidí kapitán francouzské reprezentace Patrice Evra, kterého zklamal výkon týmu ve čtvrtečním utkání s Mexikem. Francie prohrála 0:2 a je na pokraji vyřazení již v základní skupině šampionátu.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Patrice Evra s trenérem Raymondem Domenechem.

Článek

"Jsem hrozně naštvaný, i když vím, že to nic nezmění," uvedl Evra. "Dnes jsem měl pocit, že jsme jen malým fotbalovým národem. A to bolí. Byla to opravdová katastrofa. Nejhorší na tom bylo, že jsme nevěděli co dělat, jak na vedení soupeře reagovat," dodal.

Po účasti ve finále MS 2006 se francouzská reprezentace začala propadat. Na mistrovství Evropy před dvěma lety vypadla ve skupině bez jediné výhry a podobný osud ji zřejmě čeká i nyní. "Nejprve to bylo EURO a teď máme vypadnout znovu. Hrůza. Popravdě se mi na fotbal ani moc myslet nechce," řekl levý bek Manchesteru United.

Evra však odmítá názory kritiků, že za vše může trenér Raymond Domenech. "V čem je problém? Nejsme dostatečně dobrý tým. Když nedokážeme vyhrát, je to tím, že nejsme dobří. Musíme si to vyříkat, nebudu o tom mluvit nejprve do médií," dodal Evra.

V postup už nevěří

V postup sice již nevěří, ale přesto chce porazit v posledním utkání JAR. "Jsem znechucen. Tu výhru dlužíme sami sobě. Musíme to zvládnout, i když by byl zázrak, abychom postoupili," uvedl kapitán Francie.

Trenér Domenech musel po zápase znovu čelit tvrdé kritice. Vyčítáno mu bylo především to, že ze sestavy vynechal tvořivého záložníka Yoanna Gourcuffa, ze kterého udělal obětního beránka po remíze 0:0 s Uruguayí.

"Jsme opravdu zklamaný. Tyhle dva zápasy byly kolektivním selháním. Fotbal se hraje těžko, když nehrajete jako tým. A pravděpodobně jsem za to zaplatil daň. Nedostalo se mi žádného vysvětlení," řekl Gourcuff.

"Mexiko nás předčilo ve všem" 

Absence záložníka Bordeaux se nelíbila především francouzské legendě Zinédinu Zidanovi. "Rozhodně s tím nesouhlasím. Měl hrát," řekl mistr světa z roku 1998. "Mexiko předčilo Francii téměř ve všem, hlavně ve fyzické připravenosti," dodal.

Další z úspěšné generace mistrů světa 1998 Emmanuel Petit tvrdí, že současný francouzský tým je přeceňovaný. "Musíme se vyrovnat s faktem, že nejsme tak dobří, jak si lidé myslí. Říkal jsem to už před pár dny a říkám to znovu, myslíme si, že jsme lepší než jsme," prohlásil pro web deníku L'Equipe.

Reklama

Související témata:
Trpaslík