Hlavní obsah

Anelka vulgárně urážel trenéra Francie Domenecha a byl vyřazen z týmu

JOHANNESBURG

Nepovedený zápas francouzských fotbalistů na mistrovství světa s Mexikem má skandální dohru. Sportovní deník L'Équipe přinesl informaci, že o poločase se trenér Raymond Domenech pohádal s útočníkem Nicolasem Anelkou, který trenéra údajně vulgárně urážel. V sobotu pro hráče MS skončilo, když byl vyřazen z týmu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský útočník Nicolas Anelka (vpravo)

Článek

Už v pátek viceprezident francouzské federace Christian Teinturier řekl, že pokud se Anelkovo provinění potvrdí, musí být z týmu vyřazen. Přesto se ještě mohl na šampionátu zachránit. Šéf francouzského fotbalu Jean-Pierre Escalettes požadoval, aby se za své chování veřejně omluvil.

To však Anelka odmítl a Escalettes pak po dohodě s Domenechem a dalšími funkcionáři rozhodl o jeho vyloučení z týmu. Útočník chyběl už na dnešním tréninku francouzské reprezentace.

K incidentu mělo dojít poté, co Domenech o pauze chtěl po Anelkovi, aby změnil svou hru. Útočník Chelsea však i vzhledem ke zklamání z nepovedené první půle trenérovu kritiku neakceptoval a použil vulgární slovník. "S... na tebe, ty zk...synu," cituje Anelku L'Équipe.

Domenech si podobné chování nenechal líbit. "Tak jdeš ze hřiště," zakřičel údajně na Anelku. "Jak chceš," kontroval útočník, kterého do druhé půle nahradil André-Pierre Gignac.

Francie zápas s Mexikem prohrála 0:2 a po úvodní remíze s Uruguayí je na pokraji vyřazení. To nemusí odvrátit ani případná výhra v závěrečném utkání s JAR.

Ještě tak zesílil tlak na trenéra Domenecha, který je již dlouho kritizován francouzskou veřejností i odborníky. S jeho rozhodnutími například nesouhlasil ani Zinédine Zidane.

Nesouhlas vzbudil i přesun Francka Ribéryho z kraje zálohy do středu pro zápas Mexikem. Anelka tak podle odborníků neměl na hrotu útoku dostatek centrů a vůbec se neprosadil. "Nesouhlasím s tím. Ve středu zálohy měl hrát Gourcuff a Ribéry na kraji," mínil Zidane.

Pro Anelku to byl sedmý zápas za sebou, co vyšel v reprezentaci střelecky naprázdno. Naposledy se trefil v listopadu při prvním utkání baráže o MS s Irskem.

Podle médií však nejde o jediný problém ve francouzském týmu. Napjatá atmosféra panuje také kolem Gourcuffa, který údajně není mezi hráči zrovna populární a často u večeře sedí sám. Naštvaný je i stoper William Gallas, který si dělal zálusk na kapitánskou pásku, která ale připadla Patrice Evrovi. Gallas odmítl po utkání s Mexikem mluvit s médii, dokonce měl na novináře udělat neslušné gesto.

Záložník Jeremy Toulalan spory v týmu nepotvrdil ani nevyvrátil. "Nemůžeme být všichni nejlepší kamarádi na světě. Je ale třeba, abychom se přes případné spory přenesli a chovali se jako profesionálové. Na hřiště se nemůže promítat nic z kabiny. Nelze přemýšlet nad tím, jestli nahraju tomu a tomu ne," prohlásila opora Lyonu.

Reklama

Související témata: