Hlavní obsah

Střelec Vittek: Pro lidi doma jsme vítězové

DURBAN

Jediné vítězství ozdobilo účast Slovenska při premiérovém startu na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Nicméně šokující triumf nad Italy, obhájci zlata, v posledním zápase ve skupině katapultoval tým trenéra Weisse do osmifinále, čímž tým zpod Tater splnil nevyslovené přání.

Foto: ČTK/AP

Sparťan Juraj Kucka (uprostřed) sleduje radostný úprk Róberta Vitteka (vlevo) a Miroslava Stocha po gólu do sítě Italů.

Článek

„Pro lidi doma na Slovensku jsme vítězové. Domů se budeme vracet hrdí na náš výsledek na šampionátu. Nemusíme se stydět,“ prohlásil bezprostředně po utkání pro server fifa.com slovenský útočník Róbert Vittek, který proměněnou penaltou do sítě Nizozemska zaznamenal čtvrtý gól na šampionátu.

„Nejen za tým, ale i z osobního hlediska jsem spokojený. Ukázal jsem na světovém turnaji, že umím střílet branky,“ usmál se Vittek, který doufá, že se dočká nového angažmá.

Do poločasu se zdálo, že po postupu ze skupiny nemají Slováci potřebný hlad po úspěchu. Až po přestávce se výrazně zlepšili a měli i šance srovnat nepříznivé skóre. „Myslím, že zákrok Stekelenburga proti Stochově ráně zpoza velkého vápna byl klíčový pro celý zápas. Možná jsme mohli dokázat ještě trošičku více, ale nikdo z nás netuší, kdy se na světový šampionát zase podíváme, proto je třeba vážit si účasti v Jihoafrické republice a ještě více pak našeho výsledku,“ přemítal slovenský trenér Vladimír Weiss.

Byl rád, že jeho tým v posledním zápase na šampionátu dokázal alespoň skórovat, byť na zvrat už gól Vitteka nestačil. „Proměněná penalta alespoň zvedne náladu pro cestu domů,“ mínil Weiss.

Reklama

Související témata: