Hlavní obsah

Génius Robben doléčil bolavý sval a zase ohromil svět

JOHANNESBURG

V Jihoafrické republice ještě neodehrál ani devadesát minut. Útočník Nizozemska Arjen Robben kvůli zranění stehenního svalu první dva zápasy vynechal a v základní sestavě byl až v pondělním osmifinále proti Slovensku. Výkonem po téměř měsíční pauze však nadchl celý svět.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Arjen Robben z Nizozemska slaví úvodní branku zápasu se Slovenskem

Článek

„Chystali jsme se na Robbena tři dny, nacvičovali zdvojování, ztrojování, ale všechno bylo k ničemu. Je to geniální hráč. Situaci vyřešil fantasticky. Proto hrál v tak slavných klubech a nyní je v Bayernu Mnichov,“ přiznal po vyřazení VladimírWeiss, trenér Slovenska.

Robben se zranil v posledním přípravném utkání Nizozemska před MS. Jeho tým deklasoval v Amsterdamu 6:1 Maďarsko. Šestadvacetiletý útočník či ofenzivní záložník v návalu euforie zvolil pro diváky efektní přihrávku patičkou. Píchlo ho ale ve stehenním svalu, v němž se udělala malá trhlinka. Všichni o jeho účasti na MS pochybovali. Nikoliv Robben.

Vyhledal služby sedmasedmdesátiletého léčitele Dicka van Toorna. „Na konzervativní léčbu bych potřeboval čtyři až šest týdnů. Procedury u léčitele jsou nepříjemné, ale já mu plně důvěřuji,“ citovala ČTK Robbena po zranění. Trenér van Marwijk ani na chvíli nezvažoval, že povolá náhradníka. Klenot Bayernu Mnichov je pro něj příliš důležitý. „Uzdravím se a důvěru splatím,“ slíbil Robben. A jak řekl, tak učinil.

V posledním utkání skupiny proti Kamerunu nastoupil na 17 minut a po jeho akci slavili Nizozemci vítězství 2:1. Proti Slovensku v osmifinále už byl nachystaný v základní sestavě. „Když jsem na soupisce viděl jeho jméno, tak jsem věděl, že Nizozemci budou o padesát procent silnější,“ přiznal Weiss, že ho při zjištění startu fotbalové superstar polil studený pot.

Robben byl skvělý. Ač ještě trénuje většinou individuálně a také rozcvičení absolvoval separátně, nebyl k udržení. A už po sedmnácti minutách obalamutil tři Slováky a poslal míč za Muchova záda. „Když mi trenér řekl, že budu hrát od první minuty, byl jsem nadšený. Ještě stále nejsem stoprocentně fit, ale cítím se hodně silný,“ říkal Robben.

Chce hlavně přepsat historii. V roce 2008 se zranil den před startem ME. Naskočil do druhého zápasu skupiny, ale v následujících bitvě s Rumuny se opět zranil a pak jen z lavičky sledoval potupné čtvrtfinálové vyřazení s Ruskem. Letos by rád zopakoval alespoň bronzové tažení z ME v Portugalsku. „Pro čtvrtfinále proti Brazílii je však třeba hrát mnohem lépe. Slováky jsme vyřadili nepříliš jistým výkonem,“ pokáral mužstvo jeho klíčový hráč a největší hvězda.

Reklama

Související témata: