Hlavní obsah

Téma Koller je pro mě uzavřená záležitost, musel připustit Rada

PRAHA

Hodně se o jeho pokračování ve fotbalové reprezentaci mluvilo, optimisticky naladěný byl i trenér Petr Rada. Útočník Jan Koller se ale rozhodl v národním celku skončit. „Udělal jsem maximum, aby se vrátil. Rodina ale převážila jeho původní rozhodnutí. Do nějakého násilného řešení nechci chodit, je to pro mě uzavřená záležitost,“ připustil na čtvrteční tiskové konferenci Rada.

Článek

Koller ohlásil konec v národním celku po neúspěšném mistrovství Evropy, přesto se Radovi podařilo dvoumetrového útočníka přemluvit alespoň k občasné výpomoci v klíčových kvalifikační duelech, v nichž půjde národnímu o postup na mistrovství světa 2010.

„Minulý týden jsme se po porodu jeho druhé dcery o tom cestou na letiště bavili. A byli jsme ještě ve fázi, že by přijel,“ vyprávěl Rada, který měl nejlepšího střelce reprezentační historie, na jehož kontě je 55 vstřelených gólů, v původní nominaci pro start kvalifikace.

Pak došlo u útočníka ruské Samary ke zvratu. „Volal jsem mu po zápase s Petrohradem a Honza říkal, že z rodinných důvodů s reprezentací končí. Rozhodl podle mě další přírůstek do rodiny. Rodinné zázemí je pro každého sportovce důležité, s tím nic nenaděláme,“ uvědomuje si kouč, který bývalému svěřenci popřál hodně úspěchů v klubu i rodinném životě.

Nyní musí trenér přemýšlet nad variantami složení ofenzívy, neboť typově podobného útočníka ve výběru nemá. „Styl s Honzou Kollerem byl jiný. S odchody se ale musíme vyrovnat. Nabízí se spousta kvalitních útočníků, neboť v širším kádru figurují třeba Papadopulos, Necid, Magera, Bednář. Ti splňují měřítka kvality a bude záležet na nich, jak jejich výkonnost půjde nahoru.“

Setkání s agenty

Radu ovšem zarazil hlavně způsob, jakým se informace o Kollerově konci v národním celku dostaly ven. Na veřejnost rozhodnutí nejlepšího střelce reprezentační historie vypustil hráčův agent Pavel Paska. „Jeho prohlášení bylo nestandardní. Vše jsem měl oznámit já, protože jsem s hráčem osobně mluvil. Věděl jsem to přímo od Honzy, nikoli zprostředkovaně,“ moc Radu nepotěšil netypický Paskův postup.

Na Pasku přesto naštvaný není. „S manažery jsem nikdy problémy neměl a snad mít nebudu. Někteří jsou aktivní, ale s tím nic nenadělám. V brzké budoucnosti plánuji sezení, kde se s nimi budu chtít na toto téma bavit. Bylo by dobré, kdybych podobné věci oznamoval já. Zvláště, když s hráčem komunikuji, neboť třeba jen v tomto týdnu jsem s Kollerem mluvil hned třikrát,“ uzavřel téma Rada.

Reklama