Hlavní obsah

Ujfaluši: Věděl jsem, proč jsem si madridské Atlético vybral

Vstup do fotbalového podzimu mu vyšel v novém působišti přímo báječně. S Atléticem Madrid, kam Tomáš Ujfaluši v létě přestoupil z italské Fiorentiny, postoupil do hlavní soutěže Ligy mistrů, ve španělské nejvyšší soutěži odstartoval jeho klub také vítězně. „Takže teď aby všechno stejně vycházelo i s českou reprezentací,“ přál si Ujfaluši na samém začátku přípravy českého národního týmu na Severní Iry.

Článek

V Atléticu určitě panuje velká spokojenost z vydařeného úvodu sezóny...

Už v minulé sezóně předvádělo mužstvo výborný fotbal, teď dobře nakoupilo nové posily a očekávání naplňujeme. Do základní skupiny Ligy mistrů jsme se po dvanácti letech dostali a i úvod ligy nám vyšel. Navíc naši největší konkurenti Real i Barcelona ztratili body.

Po prohře 0:1 v prvním kvalifikačním duelu Ligy mistrů v Gelsenkirchenu na trávníku německého Schalke však taková euforie určitě nepanovala.

Věděli jsme, že nás proti Schalke čeká těžký zápas, ale zároveň jsme si byli vědomi vlastních  kvalit, takže jsme byli přesvědčeni, že doma v odvetě manko smažeme. Rychlý gól nám pomohl, takže soupeře jsme nakonec do ničeho nepustili a porazili ho 4:0. On nám to ale usnadnil, neboť hrál hodně zezadu, vůbec nás nenapadal a neměl chuť po vítězství.

Hra Atlética je zřejmě založena na totální ofenzivě, neboť v posledních dvou zápasech jste vstřelili osm gólů.

Hrajeme ofenzivní fotbal, na což máme typy hráčů, jako jsou Agüero, Maxi Rodríguez a další. Navíc jsme se hodně zlepšili v obraně. V odvetě se Schalke i v lize proti Málaze jsme udrželi čisté konto.

Jak jste spokojen s losem prestižní klubové soutěže Champions League?

Čeká nás těžká, ale hratelné skupina, z níž chceme postoupit.

Takže je asi zbytečné se ptát, zda jste přestupem do Španělska udělal posun v kariéře ?

Bezpochyby, proto jsem si Španělsko a Atlético vybral.. V Itálii, kde se hraje hodně takticky, jsem se zdokonalil. Ve Španělsku se naopak hraje opravdu útočný fotbal a třeba náš trenér po nás chce kombinační akce.

Takhle by měl hrát i národní tým....

Chceme v kvalifikaci potvrdit dobrý výkon, který jsme předvedli v Anglii. Věřím, že se  na Severní Iry dokážeme připravit a že se i obranná činnost zlepší. Vždyť ve Wembley jsme dostali dvě branky ze standardek.

V bránění standardních situací už se český tým bude muset obejít bez Jana Kollera, který se definitivně vzdal reprezentačního dresu.

Za tu dobu, co hrál v nároďáku, jsme po standardních situacích dostali hrozně málo branek, protože v tom byl nám obráncům hodně nápomocný. Další takový hráč u nás není. Teď proto záleží na nás, zda budeme standardní situace bránit osobně, nebo zónově.

Jaký způsob obrany prefertujete vy?

Když mluvím za sebe, jsem pro osobní bránění.

Důvod?

Při osobní obraně brání chlap chlapa a musí si ho uhlídat. Může to být nevýhodné v tom, že se hráči navzájem odblokovat. Já tak hraji šest let v Německu i v Itálii a na tento styl už jsem si zvykl.

Český tým v sestavě s Janem Kollerem často volil nakopávané míče. Jak bude hra vypadat  bez nejlepšího kanonýra české historie?

Někdy jsme nakopávali míče, i když hrál na hrotu Baroš... Teď bychom se měli prosadit kombinačním fotbalem po zemi, neboť typy hráčů na to máme.

Irové vám ale nedají tolik prostoru jako Angličané...

Musíme hrát kombinačně a nechodit do rizika, i nakopnutými balóny si můžeme vypomoci. Záleží na soupeři, co nám dovolí.

Co vůbec víte o Severním Irsku? Sledoval jste jeho tým třeba během kvalifikace o postup na EURO 2008?

Nesledoval, žádné bližší informace o nich zatím nemám. Musíme Severní Iry respektovat jako tým.

Vaše jméno se opět přetřásá v bulváru v souvislosti s novou přítelkyní. Nevadí vám to?

Mně to problémy nedělá.

Reklama

Související témata: