Hlavní obsah

Na tréninku fotbalistů už chyběl Fenin, ale i zraněný Jankulovski

KUNICE

První ostřejší trénink mají za sebou čeští fotbalisté, kteří se připravují na kvalifikační zápas v Severním Irsku. Na hřišti v Kunicích poblíž Prahy však tři hráči scházeli. Martin Fenin odjel vypomáhat reprezentační jedenadvacítce. Ostravský Václav Svěrkoš se vrátil na Štiřín, neboť si přivezl na sraz nakopnutý úpon bicepsu pod kolenem, italského legionáře Marka Jankulovského zase pobolíval sval na levé noze.

Článek

„Oba budou do příští středy v pořádku. U Svěrkoše je teď podstatnější rehabilitace, protože jeho zranění je bolestivé, u Jankulovského zase klid a důkladné vyšetření ultrazvukem,“ prozrazoval lékař reprezentace Petr Krejčí a dodával, že italský legionář měl problémy se svalem už v minulém týdnu.

„K ligovému utkání sice nastoupil, ale protože cítil ve svalu pnutí, nechal se raději vystřídat. Odvezu ho do střešovické nemocnice na vyšetření ultrazvukem, abych měl jistotu, že ve svalu není trhlina. A trenér ho bude v nastávajících dnech šetřit, takže ani v sobotu v modelovém utkání proti Českým Budějovicím ho nepostaví,“ zahrál si doktor přímo na kunickém trávníku na trenéra a prognostika zároveň.

Do týmu přibyl fitness trenér

Hlavní kouč  české reprezentace Petr Rada sice v minulosti seděl na lavičce jen v roli asistenta, přesto vnímal časté stereotypní narážky. Jak mužstvo nezvládá konce zápasů, jak hráčům pravidelně docházejí síly a s fyzickou kondicí na tom tudíž moc valně nejsou, jak moderní tréninkové trendy míjejí český fotbalový nároďák mílovými kroky. Proto jakmile se ujal trenérské žezla, okamžitě reagoval. Třeba i tím, že rozšířil svůj realizační tým o fitness trenéra.

Olomoucký doyen nechtěl za nic na světě slyšet, že by měl při reprezentačních srazech nutit hráče, aby makali na kondici. „Ale od toho ty dva tři dny přece nejsou. A já tady od toho také nejsem!“ odmítal Karel Brückner s povzneseným úsměvem jakékoli debaty na téma reprezentace a kondice. „Tu si přece musí přivést hráči z klubů,“ pravil s důrazem, který nesnesl námitky, natož pak odpor.

Rada se vydal jinou cestou

Jeho nástupce Petr Rada jde jinou cestou. Kondičního trenéra Aleše Kaplana do služeb reprezentace najal a nechává mu prostor. Teď při přípravě na kvalifikaci se Severními Iry, jež se natáhla na celých osm dnů, obzvlášť.

„V určitých dnech, anebo v jistých fázích tréninku má nás na povel opravdu on,“ přiznával navrátilec do reprezentace Libor Sionko, když spolkl na trávníku v Kunicích středeční dávku ordinovanou právě sparťanským kondičním trenérem. Silová cvičení, běh na natažené gumě a další vychytávky.

„Hodně intenzivních devadesát minut,“ ulevil si Sionko a přiznával, že v letech minulých měly tréninky reprezentace přece jen jinou náplň a byly vedeny i trochu jinak.

Sionko si změnu pochvaloval

„Zaměřovali jsme se na intervalové zatížení,“ suše oznamoval kondiční kouč, když na vedlejším hřišti skončil a přenechával fotbalisty zase trenérovi Radovi a jeho asistentům. „Všechno cviky napomáhající zvýšit rychlost a start. jde prostě o to, aby hráči měli rychlé nohy,“ vysvětloval polopaticky.

„Fyzickou kondici během reprezentačního srazu nabrat nejde, ale udržovat ji na úrovni musíme. A všechny tyhle fitness cviky mám rád, protože člověku pomáhají, když mu těžknou nohy,“ pochvaloval si změnu Libor Sionko.

„Však jsem říkal, že se nám před Severním Irskem nabízí prostor, takže využijeme každý den a každou tréninkovou minutu,“ spokojeně se usmíval reprezentační trenér Petr Rada, když si bral do parády hráče zase on.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články