Hlavní obsah

Kováč už netruchlí, že mu přestup nevyšel

KUNICE

V české fotbalové reprezentaci míval legionář v ruských službách Radoslav Kováč dlouho pověst spolehlivého náhradníka, který byl schopen kdykoliv zaskočit jak v obraně, tak na postu defenzivního záložníka. Dnes je vše jinak.

Článek

Na prahu nové kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010 by měl mít Radoslav Kováč jisté místo ve středové řadě Radova reprezentačního výběru. „Teď to vypadá, že bych mohl dostat víc šancí, ale záleží jen na mně, jak přesvědčím svými výkony. Musím pořád makat,“ říká osmadvacetiletý fotbalista Spartaku Moskva.

V systému 4-1-4-1 mu místo štítového záložníka zřejmě bude patřit. „Vždycky záleží, jaké trenér zvolí rozestavení. Výhodou je, že poslední tři měsíce hraju tenhle post ve Spartaku, předtím jsem rok kopal stopera,“ tvrdí Kováč, jenž má v národním týmu na kontě 25 startů.

V klubu si moc radosti neužívá

Zatímco v reprezentaci se mu začíná blýskat na lepší časy, s klubem teď moc šťastné období neprožívá. Dva debakly 1:4 s Dynamem Kyjev znamenaly konec nadějí na vytouženou Ligu mistrů. „Bylo to obrovské zklamání. V bývalém Sovětském svazu byly zápasy Spartaku s Dynamem Kyjev největší derby a oni nás přejeli jak vlak,“ vrací se k pár dní starým nezdarům.

Teď se aspoň může těšit, jak bude bojovat o postup do hlavní fáze Poháru UEFA proti Baníku Ostrava. „České týmy nám losují pravidelně: za poslední dva roky jsem hrál proti Liberci, Spartě, teď zas Baník. Vím, že nás nečeká nic lehkého, ale musíme postoupit dál,“ uvědomuje si Kováč, že další nezdar by byl pro bohatý ruský klub fiaskem.

Moskevští fanoušci jsou pěkní divočáci

Už stihl zaregistrovat, jak mimořádná bezpečnostní opatření připravuje Baník, aby předešel potyčkám mezi fanoušky. „No jo, ti naši, to jsou divočáci,“ usmívá se Kováč.

„Možná se do toho přimotají ještě Poláci, protože naši mají družbu s Poznaní a Baník zase s Katowicemi. Pro fanoušky to určitě bude pikantní, ale jestli si mezi sebou domluví nějakou rvačku, to netuším. Snad se na to v Ostravě dobře nachystají a nebudou problémy,“ doufá český reprezentant.

Itálie zkrachovala na odstupném

Moc nechybělo a nemusel u toho být. Eminentní zájem o něj měla Sampdoria Janov, ale k dohodě mezi kluby nakonec nedošlo. „Já byl na podmínkách domluven, ale zkrachovalo to na výši odstupného. Spartak navíc prodal tři hráče a tušil jsem, že za mě budou chtít dost peněz. I proto, že mám ještě smlouvu na tři roky,“ prozrazuje. „Byl jsem z toho jeden den zklamaný, ale už to přebolelo. Dál bojuji za Spartak.“

Tým prodal svou velkou hvězdu, útočníka Pavljučenka, za 14 miliónů liber do Tottenhamu. Spartak opustili i kapitán Titov či Ukrajinec Kaliničenko. „Dalo se čekat, že nějaké změny v kádru nastanou. Tvoříme teď úplně nový tým, z těch starších jsme tam skoro zbyli jen já s Martinem Jiránkem. Je tam spousta mladých kluků, ale chybí jim zkušenosti. Navíc máme zraněného Brazilce Welitona, takže v útoku teď hrají dva mladíčci,“ popisuje situaci v moskevském klubu.

Neskutečné, jaké prachy se v Rusku točí

Zatímco Spartak hlavně prodával, jiní v Rusku se činili. „Ty přestupy jsou někdy neskutečné. Petrohrad koupil portugalského záložníka Dannyho z Dynama za 32 miliónů eur, to jsou už obrovské peníze. To se asi nedalo odmítnout. Ale určitě se to Zenitu vrátí, protože je to fantastický hráč. Ukázal to hned v Superpoháru, kdy dal Manchesteru gól,“ dodává Radoslav Kováč.

Reklama