Hlavní obsah

Španělskému legionáři Plašilovi nevadí, kde nastupuje

Nevybírá si. Český reprezentant ve službách španělské Pamplony Jaroslav Plašil klidně nastupuje na kraji zálohy i v jejím středu, ve svém klubu hraje poločas za útočníkem a druhý uprostřed zálohy. „Je věcí trenéra, kam mě postaví,“ glosuje lakonicky změny postů muž, s nímž reprezentační trenér Petr Rada napevno počítá do základní sestavy pro středeční kvalifikační duel v Severním Irsku.

Článek

Trenér Rada hovořil o tom, že mužstvo zůstane u zónové obrany a nepůjde do osobní. Vidíte to jako pozitivum?

Ono to není jen o zóně nebo osobním bránění, ale o spolupráci celého týmu, maximální koncentraci a osobní zodpovědnosti, zapojování se do hry všech jedenácti hráčů. Myslím, že výkon proti Anglii byl dobrým příslibem. Samozřejmě výsledek mohl být jiný. Máme z čeho vyjít, ale zápas se Severním Irskem bude úplně jiný, to už je kvalifikace.

Budou podle vás hrát Irové jiný fotbal, než Angličané?

Prezentují se ostrovním fotbalem s využíváním vysokých útočníků. Ty musíme ubránit a získávat ty druhé, odražené míče.

Vyhovuje vám kombinační hra po zemi, když není k dispozici Jan Koller?

Myslím si, že nám vyhovuje a nemáme s tím jako mužstvo problém. Samozřejmě, s Honzou Kollerem jsme hráli jinak, využívali jsme jeho fyzické dispozice. Určitě se budeme snažit nabídnout i pro diváky atraktivní fotbal, ale jde o kvalifikaci a nejdůležitější jsou body. Bez nich bychom nepostoupili, což je náš cíl. Tím chci říct, že jejich zisku někdy bude třeba podřídit hru.

V čem je trenér Rada jiný než Brückner?

Každý trenér je v něčem jiný. Určité změny jsou patrné v tréninku a víc s námi hovoří.

V Anglii jste hrál  ze středu zálohy. Vyhovuje vám to víc, než na jejím kraji?

Je věcí trenéra, kam mne postaví, já jsem rád, že hraji. Pokud ale mám říct svůj názor, pak raději hraji ze středu. Víc se dostanu k míči a do zakončení. Třeba mi nevyjde, ale je třeba to co nejvíc zkoušet.

Hrajete totéž i v Pamploně?

Zatím za sebou máme jediný zápas, v němž jsem v první půli hrál za útočníkem a ve druhé na levé straně. Uvidíme, jak to půjde dál.

Jaké jsou ambice Pamplony v této sezóně?

Co nejdřív se zachránit, všechno ostatní by byl vítaný bonus navíc.

Projevil se ve Španělsku nějakým způsobem fakt, že je mistrem Evropy?

Určitě, všichni jsou na titul hrdí. Třeba ve fotbale se to projevilo i tak, že Senna nebo Villa prodloužili ve svých klubech smlouvy. Měli lukrativní nabídky, ale kluby se rozhodly je udržet, protože jsou to kvalitní fotbalisté, kteří navíc mohou přilákat další diváky a jejich cena může stoupat.

Reklama