Hlavní obsah

Přípravu s Jihočechy bude hrát reprezentace na tři třetiny

PRAHA

Žádné povely, aby se roh opakoval třeba třikrát, než ho hráči dokonale nacvičí a zvládnou, na Strahově zaznívat nebudou. Jihočeši také nedostanou partituru, podle níž by měli proti české fotbalové reprezentaci hrát. „Před zápasem si s jejich trenérem promluvím, ale rozhodně nebudu jeho mužstvo k něčemu nutit,“ tvrdil před sobotním modelovým zápasem české národního týmu trenér Petr Rada.

Článek

Strahovské střetnutí s Českými Budějovicemi, jež začíná v 17 hodin a je pochopitelně fanouškům přístupné, bude pro českou fotbalovou reprezentaci testem před cestou na ostrovy k úvodní kvalifikační konfrontaci proti Severním Irům. Během duelu, jenž se bude hrát trochu netradičně 3x30 minut, si hráči i trenér v praxi ověří, co mužstvo po čtyři dny nacvičovalo a na co se zaměřovalo během přípravy v Kunicích kousek za Prahou.

Kondice, rychlost, standardky

Poslední zápasy české reprezentace – a přátelský duel ve Wembley proti Anglii zejména – ukázaly, jak velké potíže mužstvu dělá řešení obranných situací při standardkách soupeře. I problémy s výdrží hráčů v závěru utkání, ať už na Euru s Portugalskem nebo Tureckem, ale i v Anglii leccos naznačily.

„Na to všechno jsme se proto během soustředění zaměřili,“ potvrzuje kouč národního týmu Petr Rada, který si vzal do Kunic na pomoc i kondičního trenéra Kaplana. Ten se s hráči zaměřoval nejen na výdrž, ale třeba i rychlost či starty na míč. „Byla to vítaná a prospěšná změna,“ pochvaloval si inovované tréninku kupříkladu Libor Sionko, s čímž jeho spoluhráči unisono souhlasili.

U zónové obrany nároďák zůstane

Radovi šlo ovšem i o řešení zmiňovaných obranných situací, při nichž mužstvo až příliš často inkasuje. V posledních třech zápasech osmkrát! Názory se pochopitelně různily, protože někteří fotbalisté preferovali osobní bránění, na něž jsou navyklí ze svých klubů, jiní chtěli setrvat u bránění zónového, které vyznává reprezentace. „Vyslechl jsem si i názory hráčů a shodli jsme se, že je zbytečné styl bránění měnit a narychlo přecházet k bránění osobnímu. Důležitější bude, aby při zónové obraně nikomu nescházela ochota jít do osobních soubojů i za cenu rizika,“ prozradil Petr Rada.

Právě proti Českým Budějovicím chce toto pojetí zkoušet. „Ale nikoli tak, že bychom akce zastavovali, hráče upozorňovali na chyby a soupeře nutili hrát, jak chceme my. Jde sice o modelové utkání, ale České Budějovice budou hrát podle svého,“ nechal se slyšet trenér Rada a jen mimoděk dodal: „Co kdyby byl v hledišti nějaký pozorovatel Severních Irů?!“

Zápas hraný na tři třetiny

Pro odpolední duel má trenér i další záměr, takže i z toho důvodu se bude zápas hrát netradičně na 3x30 minut. „V první třetině chci zkusit rozestavení 4-1-4-1, ve druhé složení  4-4-2, ve třetí pak třeba zaimprovizujeme. Půjde o to vyzkoušet si hráče i na pozicích, kdyby se něco nepředvídaného událo,“ odhalil Rada své plány.

Zápas hraný na tři třetiny bude mít pro trenéra výhodu i v tom, že hráče bude moci střídat kompletně v ucelených blocích.

Zraněná trojice bude mít volno

Problémy mu samozřejmě dělá nedostatek hráčů, neboť Svěrkoš ještě netrénoval a Ujfaluši s Jankulovskim jsou lehce zraněni. „ Samozřejmě nebudeme riskovat, takže dostanou volno. Nemám ale obavy, že by jejich absence v přípravě proti Českým Budějovicím byla handicapem pro mužstvo či snad je samotné. Jsou natolik zkušení, že v Belfastu v zápase proti Irům návrat do sestavy bez problémů zvládnou,“ je přesvědčen trenér, který se musí obejít i bez Fenina uvolněného pro reprezentační jedenadvacítku.

I proto do mužstva povolal sparťanského univerzála Jiřího Kladrubského. „Samozřejmě že s námi zůstane i po zápase s Českými Budějovicemi a poletí s reprezentací  ke kvalifikaci do Belfastu,“ potvrdil Petr Rada.

Reklama