Hlavní obsah

Mdlou generálku na start kvalifikace rozhodl debutant Slepička

PRAHA

Konec ladění, Severní Irsko čeká. Poslední přípravu před středečním startem kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010 mají za sebou čeští fotbalisté, kteří v sobotu porazili poslední celek Gambrinus ligy České Budějovice 1:0. Jediný gól modelového utkání na 3x30 minut vstřelil reprezentační nováček Miroslav Slepička. Poprvé v národním týmu nastoupil i brankář Jaroslav Drobný.

Článek

Reprezentaci už chyběl útočník Václav Svěrkoš, který má stále problémy s podkolenní šlachou na pravé noze a vrátil se zpět do Ostravy. Zdravotní komplikace mají i Ujfaluši a Jankulovski, trenér Rada pro jistotu v týdnu povolal sparťanského univerzála Jiřího Kladrubského.

Vedení národního celku už předem ohlásilo, že duel bude mít vyloženě přípravný charakter. I proto se hrálo výjimečně na třikrát 30 minut. Netypický byl i zápis, v němž byl například jako kapitán označen stoper David Rozehnal. S páskou ale reprezentaci přivedl brankář Petr Čech.

Po deseti minutách první pohlednější akci předvedl Sionko, klička na hranici pokutového území mu ale nevyšla. Další šanci zmařil Barošovi pádem pod nohy gólman Kučera. V 16. minutě procedil Kratochvíl míč přes Kadlece na Sedláčka a ten křižným pasem hledal volného Šímu. Ten z dobré pozice netrefil ideálně a Čech jinak během první půlhodiny zasahovat nemusel. Jedinou pohlednou akci první třetiny předvedl Kadlec, který po samostatném průniku poslal prudký pas na Baroše. Na hrotu osamocený útočník ve skluzu nepropálil Pavla Kučeru.

Pospěch trefil břevno

Po přestávce trenér Rada dostál svému plánu a přeskupil řady na 4-4-2. K Barošovi přišel na hrot debutant Slepička, do obrany se stáhli Kováč a Šírl a zcela nová byla záloha. Národní celek v předchozích dnech trénoval standardní situace a po jedné z nich napálil odražený míč do břevna Pospěch. Po dalším přímém kopu nedokázal u tyče poslat míč do sítě Kladrubský.

V polovině zápasu přišel místo Čecha do branky Jaroslav Drobný, který si při prvním zákroku v reprezentaci nebyl moc jistý. Ve 49. minutě prošel Baroš i kolem vyběhlého gólmana Kučery, ale následným centrem nedokázal najít dvojici nabíhajících spoluhráčů a osamocený stoper Jihočechů balon odvrátil. Reprezentace byla se dvěma útočníky nebezpečnější, gólu se v parném odpoledni několik stovek diváků dočkalo ve 49 minutě. Premiéru v národním celku si gólem osladil útočník Sparty Miroslav Slepička, jenž využil nedůrazu českobudějovické obrany.

Kadlec hýřil aktivitou

Do závěrečné třetiny reprezentace nastoupila opět s jedním útočníkem - Slepičkou, tedy ve složení, v němž pravděpodobně nastoupí v Belfastu. Aktivní byl v ofenzívě Michal Kadlec, který ale v 69. minutě předvedl ukázkovou minelu. Do brejku poslal Miroslava Kučeru, který ovšem po kličce Drobnému trefil jen boční síť.

Zbytek mdlého utkání se odehrál povětšinou ve středu pole, skóre se už nezměnilo. V neděli a pondělí čeká reprezentanty trénink, v úterý před polednem zamíří do Belfastu. Tam ve středu odstartují s domácím Severním Irskem kvalifikaci mistrovství světa 2010.

Čeká republika - České Budějovice 1:0 (0:0, 1:0)
Branka: 51. Slepička. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Pospíšil. Bez ŽK.
ČR v 1. třetině: Čech - Grygera, Rajnoch, Rozehnal, Kadlec - Kováč - Sionko, Polák, Plašil, Šírl - Baroš.
ČR ve 2. třetině: Čech (45. Drobný) - Grygera, Kováč, Rozehnal, Šírl - Pospěch, Rajnoch, Jarolím, Kladrubský - Baroš, Slepička.
ČR ve 3. třetině: 45. Drobný - Pospěch, Rajnoch, Rozehnal, Kadlec - Polák - Sionko, Plašil, Jarolím, Kladrubský - Baroš.
Č. Budějovice: P. Kučera (81. Pešula) - Kratochvíl (46. Peroutka), Horejš (61. Novák), Homoláč, Leština (46. Žižka) - Mezlík (61. Skopalík), Hílek, Benát, Šíma (61. Kovařík) - Svátek (74. Zajac), Sedláček (46. Schön, 61. M. Kučera).

Reklama

Související témata: