Hlavní obsah

V Belfastu to budou jiní Irové, hlásil Šilhavý po návratu ze špionáže

Zdeněk PavlisSport.cz

Žádné převratné poznatky o Severních Irech Radův asistent od Dunaje nepřivezl. „Spíše než ze sobotního kvalifikačního zápasu na Tehelném poli budeme vycházet z videokazet, na nichž máme nahrané domácí duely Irů se Španělskem, Švédskem či Dánskem,“ přiznával kouč Jaroslav Šilhavý po návratu z Bratislavy, kde sledoval výhru (2:1) Slováků nad Severními Iry.

Článek

Jedno nepříjemné poznání však Šilhavý svému šéfovi po návratu do Prahy přece jen hlásil. „Náš středeční soupeř v Bratislavě prohrál, takže ve středu večer v Belfastu se bude snažit v našem vzájemném zápase nepovedené kvalifikační vykročení napravit,“ připomínal Radovi. Už ani nemusel dodávat, že s podporou svých fanoušků  naroste minimálně o dvě třídy. „V Bratislavě přišlo na Tehelné pole jen asi pět a půl tisíc diváků, ale polovina z toho byla Severních Irů. A fandili tak, že si jejich fotbalistů museli připadat jako doma.“

Hru otevřeli až po druhém gólu

Severním Irům to však v prvním duelu třetí kvalifikační skupiny nic platné nebylo, neboť se Slovenskem 1:2 prohráli. „První půle byla hodně neurovnaná a přinesla oboustranně spoustu nepřesností. Úvod patřil ostrovanům, kteří v rozestavení 4-1-4-1  měli navrch a i do dvou příležitostí se dostali, ale Slováci začátek přežili, postupně hru vyrovnali a před přestávkou měli navrch oni. Byla to však hodně platonická převaha, z níž se sice zrodil gól, ale sudí ho pro ofsajd správně neuznal,“ glosoval pro Sport.cz bratislavský duel Jaroslav Šilhavý.

„Hned po změně stran se podařilo dát Slovákům gól už regulérní, ale ani to Severní Iry z míry nevyvedlo. Dál se drželi svého pojetí a teprve když inkasovali druhou branku, vystřídali, přeskupili řady, začali hrát na dva útočníky a pokoušeli se s výsledkem něco udělat. Díky vlastnímu gólu Ďurici sice snížili, ale vyrovnat se jim nepodařilo, i když v závěru hru úplně otevřeli a vytvořili si velkou převahu,“ líčil průběh utkání Radův asistent.

Omyl, Irové sází na kombinační fotbal

Šilhavý se v Bratislavě znovu ujistil, jak velkým klamem je domněnka, že Severní Irové hrají typický ostrovní fotbal založený na dlouhých přihrávkách, centrech do vápna a hlavičkových soubojích.

„Naopak, oni se snaží o kombinační fotbal plný krátkých přihrávek, s nímž začínají už hluboko na své půlce. Ale na zmiňované ostrovní pojetí jsou schopni bleskurychle přeřadit, což se ukázalo v závěru bratislavského utkání, kdy posílali do domácí šestnáctky dlouhé přihrávky i autová vhazování, jež zahrává takřka výlučně levý obránce McCartney,“ upozorňoval po návratu ze špionáže Jaroslav Šilhavý.

Pozor na standardky, stejně jako na Healyho

Pochopitelně, i další zajímavé poznatky si do notesu zapsal. „Třeba na standardní situace před naší bránou si budeme muset dávat v Belfastu velký pozor. Irové chodí do soupeřovy šestnáctky až v šesti, sedmi lidech a situace dohrávají až do konce. A je jedno, zda jde o přímé kopy či rohy, nebo o McCartneyho autová vhazování,“ bude varovat české reprezentanty Radův asistent.

„Před Healym také musíme být ve střehu. Potuluje se na hrotu útoku, hledá si prostor a je schopen okamžitě udeřit. Ze druhé linie ho doplňují Clingan a Paterson, kteří ofenzivu posilují. Silná a kvalitní je celá středová řada našeho středečního soupeře v čele s Davisem a Gillespiem,“ zaregistroval Šilhavý.

V Belfastu to bude jiný tým, než u Dunaje

Jedno však ví on i trenér Petr Rada. V Belfastu čekají na českou reprezentaci úplně jiní Severní Irové, než jací se představili v sobotu v Bratislavě proti Slovákům. „To nám bylo a je jasné, takže při sledování kvalifikace v Bratislavě šlo spíše o to, abychom si ověřili momentální formu jednotlivých soupeřových hráčů, omrkli způsob, jakým řeší a zahrávají některé herní situace a přečetli si jejich standardky,“ přitakával Jaroslav Šilhavý.

„Při tvorbě taktiky na náš středeční zápas budeme víc vycházet z videokazet, které máme z domácích utkání Severních Irů proti Španělsku, Švédsku a Dánsku,“ prozrazoval.

Reklama

Související témata: