Hlavní obsah

Pár dnů klidu pomohlo, v Belfastu hrát budu, hlásí Jankulovski

Jan KrůtaSport.czPrávo

Laboroval s pohmožděným stehenním svalem, v přípravě mu trenér Rada dopřával úlevy, v sobotním zápase proti Českým Budějovicím Jankulovského nepostavil vůbec. Do středy na kvalifikační duel v Severním Irsku by však měl být český fotbalový reprezentant v pořádku. „V neděli už jsem trénoval s kondičním trenérem naplno. Pár dnů klidu pomohlo, měl jsem do přípravy velkou chuť,“ svěřoval se Marek Jankulovski.

Článek

Svalové zranění je vždy nečitelné, neměl jste proto strach, že by mohlo jít o něco vážnějšího?

Obavy jsou vždy, protože do svalu nikdo nevidí. Zranění jsem si přivezl z klubu. Dva dny před prvním zápasem s Boloňou jsem netrénoval, nastoupil jsem rovnou do utkání. Vydržel jsem poločas, sval se zatáhl a dál to nešlo. Cítil jsem křeč, ale vyšetření v Praze naštěstí prokázala, že tam není žádná trhlina.

Co čekáte od středečního duelu v Belfastu?

Na videu jsem viděl zápasy Severního Irska v minulé kvalifikaci. Vím, že hlavně doma budou hodně silní. Vždyť porazili Španělsko i Švédsko. Hrají kombinační fotbal, na hrotu mají výborného útočníka Healyho. Čeká nás těžký začátek, ale bylo by fajn začít vítězstvím.

Jak se český tým vyrovná s nekompromisním ostrovním stylem?

Pokud chceme uspět, musíme se vyrovnat hlavně s agresivitou. Je fakt, že nám celkově asi víc sedí technické mančafty, ale když se soupeři vyrovnáme v nasazení, kvalita by měla být na naší straně.

Překvapily vás sobotní výsledky v naší skupině?

Asi se nečekalo, že Poláci doma ztratí, ale remíza je pro ostatní soupeře dobrá. Slováci porazili Severní Irsko a ukázalo se, že tahle skupina asi nemá vyloženého favorita. Postoupit chtějí všichni.

Co říkáte na triumf Rakouska vedeného Karlem Brücknerem nad Francií?

Všechny to potěší, asi nikdo nečekal, že vyhrají 3:1. Musím mu pogratulovat. Uhráli v přípravě remízu v Itálii a je vidět, že k rakouské reprezentaci přišel kvalitní trenér. Mají těžkou skupinu, ale pokud budou hrát jako v sobotu, mohou bojovat o postup. Vždyť hned úvodní zápasy ukázaly, jak se fotbal vyrovnává. Rumuni prohrají doma s Litvou, Italové zachraňují výhru na Kypru v nastaveném čase, Anglie vyhraje jen 2:0 v Andoře...

Už se na českém týmu projevuje rukopis nového trenéra?

Pomalu si zvykáme. Hlavní rozdíl je v tom, že už tady není Honza Koller. Snažíme se více kombinovat, hrajeme hodně po zemi. Ale že by se nějak drasticky měnil herní styl, to se říct nedá. Přece jen byl Petr rada dva roky asistentem pana Brücknera.

Trenér prozradil, že standardní situace soupeře budete bránit zónově. Je to pro vás lepší než osobní bránění?

Já bych byl raději pro osobní obranu, hraji ji čtyři roky v klubu, stejně jako Zdeněk Grygera i Tomáš Ujfaluši. Ale v nároďáku se brání zónově, což se nebude měnit. V osobní obraně má člověk svého hráče, je tam bližší kontakt. Když do zóny někdo šikovně naběhne, jako třeba Brown v nedávném zápase v Anglii, nikdo ho neuhlídá.

AC Milán vstup do nového ročníku Serie A nevyšel, prohráli jste 1:2 s Boloňou. Čím si to vysvětlujete?

My jsme si také mysleli, že prolog zvládneme, i když v přípravě jsme kdovíjaké výsledky neměli. Byl skoro plný dům, fanoušci byli natěšení na nové hráče, ale Boloňa dala ze tří střel na bránu dva góly. To rozhodlo.

Jak zapadl do týmu Ronaldinho?

Výborně. Ukázal, že když je zdravý, je to jeden z nejlepších hráčů na světě. V prvním zápase byl nejlepším na hřišti, měl asi šest gólových přihrávek. Naše ofenzivní kvalita je teď obrovská, trenér má opravdu z čeho vybírat. Kromě Ronaldinha jsou tam Pato, Inzaghi, vrátil se k nám Ševčenko, uzdravuje se Kaká. K tomu ještě třeba Seedorf nebo Borriello, která dal minulou sezónu dvacet gólů za Janov...

n Jak se Ronaldinho chová v kabině?

Moc s námi ještě nebyl, protože hned po přestupu odletěl na olympiádu a k týmu se připojil až týden před ligou. Jako každý Brazilec je to neskutečný pohodář a má skvělou techniku. S balónem umí neuvěřitelné věci.

Už vás přebolelo, že nehrajete Ligu mistrů, ale jen Pohár UEFA?

Mrzí to pořád, ale po osmi letech na to snad má mančaft právo. Liga mistrů jsou velké zápasy a Pohár UEFA je hodně slabá náplast. Fanoušky to vůbec netankuje, nikdo o tom nemluví. Los vůbec neřešili. Hrajeme s FC Curych a měli bychom postoupit. Ale hlavní cíl v sezóně je liga. Musíme vyhrát titul.

Věří vám fanoušci hodně?

Panuje velká euforie. Přišli noví hráči, hlavně na Ronaldinha byli fanoušci natěšení. Prodalo se 42 000 permanentek, což je rekord klubu. Titul našim příznivcům už dlouho chybí a ještě hůř nesou, že ho poslední roky získával náš městský rival Inter.

Právě Inter vede nový trenér Mourinho. Jak vidíte jeho šance v Itálii?

Je to velké jméno a v novinách se pořád vedou spekulace, jak bude hra Interu vypadat. Určitě to nebude mít lehké, když nahradil trenéra, který s týmem vyhrál třikrát ligu.

Už se Mourinho v Itálii prezentoval nějakými kontroverzními výroky jako v Chelsea?

Vím, že proběhla slovní přestřelka s koučem Juventusu Ranierim. Mourinho začal vytahovat, kdo toho kolik vyhrál a tak. Je vidět, že to má v sobě, ale lidi tohle mají rádi...

Reklama