Hlavní obsah

Brückner si užívá slávy, jeho asistent Kocian satisfakce

PRAHA

Fotbalové Rakousko má nového boha. Nebo možná i bohy, protože nejen Karel Brückner v roli hlavního trenéra rakouské reprezentace, ale i jeho asistent Ján Kocian jsou po úvodní kvalifikační výhře nad vicemistry světa Francouzi vynášeni do nebe. „Úspěch je to o to větší, že Rakousko už několik desetiletí soupeře podobného kalibru neporazilo,“ uvědomoval si česko-slovenský trenérský tandem.

Článek

Kouč Francouzů  Raymond Domenech zaplatí vídeňské fiasko zřejmě hlavou, neboť k blamáží na evropském šampionátu mu teď doma přičetli i sobotní výbuch ve Vídni. „Jediná chybná reakce ve středu proti Srbům a nepřežije,“ věští sportovní deník L´Equipe, zatímco  Domenech zachovává až neskutečný klid. Šéf francouzského fotbalu Jean-Pierre Escalettes ale kupodivu také. „Už nežijeme v době gilotiny,“ hájí trenéra a připomíná, že už 14. října může Domenech nachystat v Paříži Brücknerovi v odvetném zápase pomstu.

Stvoří z Rakušanů wunder-team?

Olomoucký doyen  se tak daleko nedívá. Francii porazil, soustřeďuje se na Litvu a samozřejmě si na nové štaci užívá slávy a blahořečení.

„Má kolem sebe vítěznou auru,“ velebí ho hráči. „Je to velká postava mezinárodního fotbalu,“ lichotí Brücknerovi hrdina sobotní zápasu brankář Alexander Manninger. „Mistr taktiky, který pro Rakousko zase stvoří nový slavný wunder team,“ předpovídají odborníci.

Taktiku vymyslel dokonalou

„Je velkou školou pracovat po jeho boku,“ svěřil se pro Sport.cz Brücknerův slovenský asistent Ján Kocian.

„Taktika na Francouze byla vymyšlena skutečně dokonale. Přenechali jsme jim větší část hřiště, nechali je hrát a sami se zaměřili na perfektní defenzívu a rychlé výpady. A tím, že jsme se ujali vedení, nám rázem všechno nahrávalo. Samozřejmě i proto, že mužstvo bylo na zápas perfektně připravené a stanovenou taktikou se řídilo. To, co jsme od hráčů požadovali, bezezbytku splnili, za což jsme jim také poděkovali,“ vykládal Kocian

Brückner zahrnovaný gratulacemi ze všech stran zatím v duchu svých zvyklostí zachovával pověstný klid a jen lakonicky pronesl: „Dobrá práce. Hlavně v defenzívě jsme se hodně zlepšili, ale pořád jsou to jen první tři body do kvalifikace.“

Litva sice šokovala, ale…

Už v neděli se začali Rakušané chystat na druhý zápas sedmé kvalifikační skupiny, který je čeká ve středu v Litvě. „Když se na světelné tabuli v Prátru objevilo, že Litva vyhrála v Rumunsko 3:0, bylo to pro nás všechny obrovské překvapení. V zájmu objektivity je však třeba dodat, že Rumuni nastoupili hned bez několika stabilních hráčů základní sestavy, což se na jejich výkonu projevilo. Šokující vítězství Litvy teď rozebíráme, hru středečního soupeře důkladně analyzujeme a chystáme taktiku, která by měla být samozřejmě zase vítězná,“ prozrazoval Ján Kocian.

Kocian: Mně čas dopřán nebyl

Pro někdejšího kapitána československé reprezentace měla sobota vůbec vítězný odér. Nejenže po Brücknerově boku zažíval na vyprodaném vídeňském stadiónu Ernsta Happela výhru Rakušanů nad Francií (Kocian: „Atmosféra byla doslova úžasná!“), ale i doma na Slovensku zažíval sladkou satisfakci. Slováci, kteří jsou soupeři české reprezentace a na jejichž lavičce Ján Kocian ještě na jaře seděl, totiž v úvodu třetí kvalifikační skupiny slavili rovněž výhru.

„Vždy jsem tvrdil, že za dva roky jsem dal dohromady mužstvo, které má budoucnost před sebou a jež dobrých výsledků dosáhne. Mně však čas dopřán nebyl,“ poznamenal pro Sport.cz Ján Kocian.

„I tak jsem ale moc rád, že se Slovensku vykročení do kvalifikace podařilo, protože první tři body mužstvu moc pomohou v dalším duelu ve středu ve Slovinsku,“ nechal se slyšet extrenér slovenské reprezentace, který o průběhu střetnutí na Tehelném poli dostával pravidelně „esemesky“ od svých slovenských přátel zrovna v době, kdy chystali Rakušany na vítězný duel s vicemistry světa.

Reklama

Související témata: