Hlavní obsah

Fenin: Úkol reprezentačního útoku? Nahradit Kollerovy góly

PRAHA

Mise v týmu mladíků nevyšla. Spíše jako cestovatel než fotbalista si musel připadat Martin Fenin po nezdařeném výjezdu reprezentace do 21 let do Turecka. "Nezvládli jsme to, úkol jsme nesplnili, ale jsem optimistou. Věřím, že klukům baráž vyjde," doufá, že prohra 0:2 není pro svěřence Jiřího Kotrby předznamenáním toho, že jejich snažení o účast na mistrovství Evropy záhy skončí.

Článek

Ale už má jiné starosti. Podle plánu povýšil k A-týmu, ze kterého byl jen vypůjčen. A při potížích Václav Svrkoše se na něj v sestavě možná také dostane.

Předlouhá cesta do Bursy už je jen vzpomínkou. "Jeli jsme tam dva dny před utkáním, ale i tak to bylo šílené. V 5.30 jsme byli na snídani a až večer v 11 jsme byli na hotelu," líčí. Ani při cestě zpět to nebylo ideální... "Po zápase jsme se do hotelu dostali pozdě v noci, spali jsme asi dvě a půl hodiny," pokračuje.

Počítalo se, že jednadvacítce pomůže do baráže už v Turecku. Rozhodne ale až zápas s Ukrajinou. Neuvažovalo se o prodloužení Feninova angažmá u mladíků? "Ne. Trenér Kotrba mi poděkoval," říká útočník. V áčku je benjamínkem, u mladíků hvězdou. "S klukama z jednadvacítky se znám. Určitě jsem tam nebyl jako spasitel, nikdo mě tam tak nebral, byla to normální situace. Cítil jsem se tam jako vždy dobře."

Protekci u Rady nemám, říká Fenin

Nemíní, že by na něm nezdar zanechal stopy. "Motivace v A-týmu je vždy. Hledat ji nemusím. Start do kvalifikace je důležitý," je mu jasné.

Nebere jako výhodu, že reprezentaci trénuje Rada, který ho kdysi vedl v Teplicích. "Zná mě, pozná na tréninku, kdy se mi daří. To může být výhoda. Ale taky je mu hned jasné, kdy se mi nedaří. A protekce? Tu určitě nemám."

Útok v Radově éře, to bude něco jiného než v dlouhých letech účinkování Jana Kollera. "Odešel. Byl takřka nepostradatrelný. Je jasné, že se to teď musí přeskupit. A my se musíme pokusit jeho góly nahradit," přemítá před středeční bitvou se Severními Iry. Ti začali prohrou se Slováky. "Musíme počítat, že budou jiní venku a doma. Hrají do těla, čekají nás osobní souboje. Mohlo by být naší výhodou, že se většinou pustí na půlhodiny do útočení. Rychlé kontry by na ně mohly platit," soudí.

Zkraje sezóny se cítí dobře, i mezi střelce Frankfurtu se zapsal. "Ale jako týmu se nám start bundesligy nevydařil. Ze tří zápasů dva body. V pátek s Karlsruhe to musíme zvládnout." Neleká se, že možná bude muset v těsném sledu hrát dva důležité zápasy. "To mi nevadí. Naopak by mi to mohlo zvednout sebevědomí."

Reklama

Související témata: