Hlavní obsah

Brückner před zápasem v Litvě krotí rakouskou euforii

MARIJAMPOLE

Trenér Karel Brückner je po slavném sobotním vítězství rakouské fotbalové reprezentace nad favorizovanou Francií ve svém novém působišti národním hrdinou, ale před středečním duelem v Litvě se sám snaží krotit optimismus. Pokud by jeho svěřenci neuspěli, překvapivá výhra v úvodu kvalifikace o postup na světový šampionát by prý naprosto ztratila cenu.

Článek

Na malém stadiónu v Marijampole, kde pořadatelé očekávají asi jen pětitisícovou návštěvu, se střetnou překvapiví lídrové sedmé skupiny. Rakušané zdolali 3:1 Francii a Litevci se postarali o další senzaci, když třemi góly rozprášili domácí Rumunsko.

"Jejich výhra 3:0 v Rumunsku mě vůbec nepřekvapila. Hráli skvěle a tři body si zasloužili," řekl Brückner rakouským novinářům po zhlédnutí záznamu ze sobotního utkání v Kluži. Litevce má dobře přečtené z květnového duelu v Edenu, kam si je ještě jako kouč českého týmu pozval k přípravě před mistrovstvím Evropy.

Češi tehdy vyhráli 2:0, ale snaživý pobaltský soupeř chvílemi pořádně zlobil. "Litevci byli hlavně v prvním poločase velmi nebezpeční. Samozřejmě to ale byla jen příprava, teď je to jiný tým. Musíme hrát chytře a disciplinovaně, soupeř se snaží napadat a vyniká rychlostí," varoval Brückner.

Trenéři kroti euforii

Trenérské trio vtlouká Rakušanům do hlavy, že nemohou příliš propadnout euforii. "Hráči poznali, že vítězství proti Francii bude bezcenné, pokud jej nepotvrdíme," tvrdili svorně Brückner a jeho slovenský asistent Ján Kocian. "Když vyhrajeme nad Francií a pak bychom prohráli v Litvě, byl by to hodně bláznivý start s pokaženým závěrem," podotkl rakouský asistent Andreas Herzog.

Brücknera trápí marodka. Velký otazník visí nad startem kapitána Ivanschitze, problémy má také středopolař Säumel. Útočníka Linze dokonce musel český trenér poslal zpět do portugalské Bragy, aby v týmu neroznesl střevní virózu. "Nákaza je nebezpečná jak pro něj, tak i pro další hráče," uvedl Brückner.

Litevci umí pozlobit

Litevci občas umí favoritovi pořádně zatopit. V uplynulé kvalifikaci nečekaně sebrali body domácím Italům, doma zase dokázali porazit favorizovanou Ukrajinu. Po senzačním sobotním triumfu ale vystoupali hráči do výšin a to děsí jejich trenéra Josého Couceira.

"Ten vzruch a to nadšení kolem týmu jsou nebezpečné. Vyhráli jsme jen jeden zápas, ne soutěž nebo šampionát," řekl portugalský kouč. "Rakousko vyhrálo nad Francií, čeká nás moc nebezpečný soupeř. Možná, že máme tak padesátiprocentní šanci na výhru," uvedl Couceiro.

Reklama

Související témata: