Hlavní obsah

Žádný strach ze zabijáka, uklidňuje Čech Čechy

PRAHA

Mluví o Severních Irech, ale myslí na Healyho. Zabijáka, který v předchozí kvalifikaci o ME nastřílel ve dvanácti zápasech třináct gólů. Neskutečná bilance, kterou už asi nikdo nikdy nepřekoná. David Healy bude v Belfastu největším postrachem české obrany. „Zajímavé ale je, že zatímco v reprezentaci je kanonýrem opravdu mimořádným, v klubových barvách se prosadit nedovede,“ upozorňuje gólman české reprezentace Petr Čech.

Článek

Má sice renomé mimořádného kanonýra, jehož střeleckým schopnostem vysekl poklonu i sám první muž evropského fotbalu, legendární Michel Platini, ale v Premier League se na žádné z dosavadních štací Healy neprosadil. Ani v Manchesteru United, kde začínal a kde mu dali šanci pouze v jediném ligovém utkání, ale ani v Norwiche City či Leedsu, kde se po hostování v Prestonu objevil.

Čech zachovává klid

"Ale on se neprosadil ani ve Fulhamu, ba ani teď v Sundlerlandu, kam před startem letošní sezóny přestoupil. V Premier League prostě na rozdíl od severoirského nároďáku není tak mimořádným zjevem,“ myslí si o Healym své český gólman ve službách londýnské Chelsea Petr Čech, který má obávaného kanonýra přečteného z ligových zápasů na ostrovech i třeba ze dvou kvalifikačních duelů, které česká reprezentace se Severními Iry hrála v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2002 do Japonska a Koreje. Čech sice tehdy nechytal, ale ví své.

„Je velice chytrý, umí se schovat, aby ho obránci měli co nejméně na očích a on využil momentu překvapení, přitom pozoruje, co se na hřišti děje. Ale hlavně moc dobře ví, co dělá, takže jeho góly jsou chytré a promyšlené. A k tomu přidává rychlost, nesmlouvavost, schopnost najít si prostor,“ vykládá o Healym Petr Čech, který od něho ještě nikdy gól nedostal. A věří, že ho nedostane ani ve středu večer v Belfastu v kvalifikační konfrontaci, pokud spoluhráči naplní všechny pokyny a příkazy, jež mužstvo od trenérů dostalo.

Šilhavého námitka

„Ono to ale nebude jen o Healym, i když zvláště před ním se musíme mít ve střehu.Potuluje se na hrotu útoku, hledá si prostor a je schopen okamžitě udeřit. V zápase proti Slovákům se v prvních deseti minutách dostal do dvou velkých šancí, ale naštěstí pro domácí tým je špatně vyřešil,“ varuje reprezentační asistent Jaroslav Šilhavý, který severoirského kanonýra viděl v sobotu na vlastní oči v kvalifikaci Slováků se Severními Iry. „Musíme si dát pozor i na to, že se na Healyho soustřeďuje pozornost protivníka, čehož využívají Clingan a Paterson, kteří ho ze druhé linie doplňují.“

Rozehnal ovšem varuje

I David Rozehnal, který má jako jeden z mála českých fotbalistů z Healym díky působení v Newcastlu osobní zkušenosti, před severoirským zabijákem varuje. Právem, protože Healy nastřílel v dosavadních 66 reprezentačních zápasech 34 gólů, čímž nechal zapomenout i na legendárního George Besta.

"Je to opravdu hrozně nebezpečný hráč, jenž dokáže zakončovat v jakékoli situaci. Až mě překvapilo, s jakým ohromným klidem dokáže střílet a vůbec řešit šance, do nichž se dostává a jaké krásné góly dává. Budeme si na něho muset dát velký pozor, což ale neznamená, že bychom se ve středu v Belfastu měli soustředit jen na něho. Severní Irové totiž sází na kolektivní pojetí, na čemž nebudou v našem vzájemném střetnutí nic měnit.“

Hned však dodává: Když mužstvo takovouto hvězdu ve svém středu má, může sklouznout k tomu, že na ni až příliš spoléhá a věří, že je sama schopna zápas rozhodnout. Jakmile soupeř personu kalibru Healyho přikryje a nic mu nedovolí, může jít mančaft s výkonem až o čtyřicet procent dolů.“

Před středečním kvalifikačním duelem určitě povzbudivé zjištění. Ze severoirského zabijáka česká reprezentace zase až tak velký strach mít nemusí.

Reklama