Hlavní obsah

Kvalifikace MS startuje, Češi chtějí přivézt z Belfastu tři body

BELFAST

Později než ostatní soupeři odstartují čeští fotbalisté kvalifikaci mistrovství světa 2010. Na její úvod se ve středu představí v Severním Irsku. Svěřenci trenéra Rady jsou favoritem kvalifikační skupiny, přestože je čekají na úvod dva duely na hřištích největších soupeřů. „Chceme si z Belfastu odvézt body,“ řekl novinářům na úterní tiskové konferenci kapitán Tomáš Ujfaluši.

Článek

Domácí budou ve složité situaci, v sobotu prohráli na Slovensku 1:2 a další zaváhání by jim mohlo mírně přibouchnout dveře k postupu. Naopak Češi chtějí navázat na dobrý výkon z Anglie, kde před třemi týdny remizovali 2:2. „V Belfastu to budou jiní Irové,“ uvědomuje si asistent Jaroslav Šilhavý, který sobotní nezdar ostrovního celku na Slovensku sledoval.

Menší zdravotní trable překonal rezervní brankář Zítka. Trenéra Radu může těšit i zlepšený stav opor defenzívy Jankulovskiho a Ujfalušiho, který byl v březnu 2001 u výhry reprezentace v Belfastu v kvalifikaci MS 2002. Domácí odvetu vyhráli v červnu Češi 3:1, po dvou gólech Pavla Kuky pečetil skóre v poslední minutě Milan Baroš. Ten podle všeho bude ve středu sám operovat na hrotu českého útoku.

Po zápase tehdy pětice severoirských fotbalistů (kapitán mužstva Michael Hughes, útočníci David Healy a Glenn Ferguson, záložník Peter Kennedy a trenér brankářů Tommy Wright) vyrazili do Prahy, noční řádění vyvrcholilo bitkou v klubu a napadením ochranky.

Hlavní hvězdou je Healy

Reprezentace měla v předchozích utkáních problémy s obrannými standardními situacemi, na které se Rada v přípravě zaměřoval. Jejich zvládnutí bude klíčem k úspěchu ve středečním zápase. Severní Irové v posledních letech doma dokázali potrápit několik favoritů, porazili i poslední mistry Evropy Španěly. Ty srazil třemi góly kanonýr Sunderlandu David Healy, jenž je hlavní hvězdou ostrovního celku. „Je to kvalitní hráč, nesmíme mu dát moc prostoru.Umí se orientovat v jakékoliv situaci,“ chválil nejlepšího střelce kvalifikace na ME 2008 Rada.

Zápas bude řídit Chorvat Ivan Bebek, asistenty jsou Tomislav Petrovič a Tomislav Setka. Na stadión Windsor Park se vejde 20 332 diváků, pro kvalifikaci by měla být k dispozici kapacita pro 14 000 sedících diváků. Přímý přenos vysílá ČT2, výkop je ve 20:45 SELČ. On-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Severní Irsko: Taylor - McAuley, Craigan, Hughes, Evans - Baird, Davis, Gillespie, Clingan - Paterson, Healy.
Česká republika: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Kováč - Sionko, Plašil, Polák, Šírl - Baroš.

Reklama

Související témata: