Hlavní obsah

Fotbalisté hodlají dobýt již poklidný Belfast

BELFAST

Stejný, přesto diametrálně odlišný. Zatímco před sedmi lety si čeští fotbalisté v Belfastu nemohli nevšimnout letitými spory poznamenané město, nyní sledují značně změněnou metropoli Severního Irska. Smír z května 1998 přinesl rozkvět města, z nějž v roce 1912 poprvé vyplul legendární Titanic. Svěřenci trenéra Rady doufají, že ke dnu půjdou po středečním duelu kvalifikace MS 2010 i postupové naděje domácích.

Článek

V Belfastu, který je obýván od doby bronzové, sídlí severoirská vláda. Ta měla v posledních několika dekádách napilno. Od založení Severního Irska v roce 1921 byl Belfast místem největších sektářských střetů mezi římskými katolíky a protestanty. Stopy tehdejších půtek jsou v různých částech města stále vidět a jsou jednou z největších zajímavostí pro návštěvníky. Udržované malby na budovách i zdech jsou i po letech velice působivé.

Občanská válka sužovala Belfast od roku 1969 do konce 90. let. Obě strany měly své ozbrojené složky, boje znamenaly smrt pro přibližně patnáct set osob na obou stranách. V posledních letech masivní investice změnily tvář města k nepoznání.

Vedle připomínek obětí konfliktu i důležitých milníků sporu je často zobrazován Titanic. Na místo zrodu legendární lodě, která při své první plavbě v dubnu 1912 ztroskotala, jsou místní hrdí. Loděnice Harlanda a Wolffa byly jedněmi z největších na světě a zaměstnávaly až 35 tisíc zaměstnanců.

Legendární Best hrdinou

Linfield je nejúspěšnějším severoirským klubem a posledním mistrem. V aktuální tabulce je pátý, ale má o dva zápasy odehráno méně než vedoucí městský rival Crusaders. Z Belfastu pochází legendární fotbalista George Best, jehož obraz je na budově před vchodem do stadiónu Windsor Park.

Ve stánku, otevřeném v roce 1905, dosáhla severoirská reprezentace největších úspěchů. V posledních letech zdolala v prestižním souboji Anglii a v kvalifikaci na EURO 2008 porazila i pozdější šampióny ze Španělska. Vše zařídil kanonýr David Healy.

Reklama

Související témata: