Hlavní obsah

Experti bod berou, nedostatek odvahy však nároďáku zazlívají

Zdeněk PavlisSport.cz

Bod z Belfastu experti berou, české fotbalové reprezentaci však v prvním kvalifikačním vystoupení o postup na světový šampionát 2010 na půdě Severních Irů zazlívají nedostatek odvahy. Hlavně druhá půle připadala jak Antonínu Panenkovi, tak i Radoslavu Látalovi v podání Radova týmu až příliš alibistická. „Přece jen jsem čekal, že trenér zkusí hru na dva útočníky, aby zápas rozhodl,“ nechal se pro Sport.cz slyšet Panenka, s čímž Látal bez výhrady souhlasil.

Článek

Remíza při vstupu do kvalifikace je pozitivem, což ani experti, jež Sport.cz oslovil, nijak nezpochybňují. „Ale pozitivem jediným,“ byl importem pouhého bodu ze Severního Irska přece jen trochu rozčarovaný Antonín Panenka.

„Naše reprezentace jela do Belfastu pro body, ale přivezla pouze jeden. Při vstupu do kvalifikace je samozřejmě důležité neprohrát, ale otázkou je, zda mužstvo přece jen nemělo na víc,“ meditoval po devadesáti minutách v Belfastu Radoslav Látal. „Podle mého ne, takže remíza je spravedlivá. Irové měli jednu velkou šanci, my vůbec žádnou. A dokonce ani k pořádné střele na bránu se české mužstvo nedostalo,“ považuje bezgólový výsledek za spravedlivý Panenka.

Látal: Receptem mohl být presink

Zatímco výkon českého týmu v první půli tuzemští fotbaloví experti kvitovali, po přestávce šla podle jejich mínění hra Radova týmu dolů. „Bylo tam až příliš zdlouhavých přihrávek a přílišného držení míče, v přechodu do útoku to skřípalo, snaha o napadání soupeře a presink se vytrácela. A přitom právě nesmlouvavý presink a rychlá, kolmá přihrávka mohla na Severní Iry platit,“ myslí si stříbrný český reprezentant z evropského šampionátu před dvanácti lety Radoslav Látal.

„Sionko to ostatně při jedné z mála povedených akcí prokázal,“ povšiml si Antonín Panenka. „On, ale i Polák dali návod, jak zarputilou irskou defenzivu překonat, jenže šlo o výjimky,“ dodával Látal.

Pochopitelně, proti houževnatě bránícím Severním Irům bylo nesmírně těžké se prosadit. „Museli jsme ale přece počítat s tím, že soupeř s vyloženě defenzivní taktikou vyrukuje a neopustí ji, pokud bude stav zápasu bezgólový. Potvrdilo se to, neboť okamžitě po ztrátě míče se Irové stáhli v deseti k vlastní šestnáctce, houževnatě bránili a dopředu se moc nepouštěli,“ uznal Látal, že to Radovi svěřenci měli v Belfastu těžké. „Navíc ani těžký terén naší snaze o technický kombinační fotbal moc nevyhovoval,“ bylo jasné Panenkovi.

Panenka: S jedním útočníkem jsme šanci neměli

„Právě proto bych zkusil presinkem donutit protivníka k chybě. Jakmile bychom dali branku, museli by domácí hru otevřít a nabízelo by se tudíž víc prostoru,“ domnívá se Látal. „A navíc bych nasadil na hrot dva útočníky,“ vadil mu i nedostatek odvahy. „Hrát jen s Barošem vepředu, to nemělo proti Irům šanci. Zvláště když oni tvrdostí, důrazem a velkým nasazením naši snahu o kombinační fotbal zcela eliminovali,“ připomněl Panenka.

Oba shodně: Absolutorium obráncům a Polákovi

K nasazení, bojovnosti a snaze českých hráčů neměl ani jeden z expertů připomínky. „V tomto směru jim nemůže nikdo nic vyčítat, i když defenzivní činnost měla v našem podání jednoznačně navrch,“ soudí Panenka. „Celá obrana si počínala spolehlivě, gólman Čech sice moc práce neměl, ale při jediné velké šanci Irů mužstvo podržel. Ve středové řadě byl jasně nejlepší Polák, který operoval na velkém prostoru, celý zápas makal a odvedl spoustu černé práce,“ glosoval výkon české reprezentace Radoslav Látal, jenž nijak nezastíral, jak moc ho zklamala největší severoirská hvězda Healy.

„A nejde vůbec o to, že se střelecky neprosadil a ani do šance se nedostal. On hlavně ztrácel spoustu míčů a ani obvyklá zarputilost, bojovnost a snaha na něm vidět nebyla. Tím to mělo naše mužstvo samozřejmě snazší, a proto je otázkou, zda bod z Belfastu není přece jen málo,“ dal námět k hlubšímu zamyšlení Radoslav Látal.

Reklama

Související témata: