Hlavní obsah

Poláci už jdou Nizozemci Beenhakkerovi po krku

Zdeněk Pavlis, Milan VlčekSport.cz

Kvalifikace ještě pořádně nezačala a Poláci už jdou nizozemskému trenérovi na lavičce jejich fotbalového nároďáku Beenhakkerovi po krku. A není mu nic platné, že už získal čtyři body a neustále vykládá, jak bude třetí skupina vyrovnaná, což už první zápasy dokázaly, a že se Poláci porvou o postup s českým týmem. „Mizérie! Ani on, ani hráči zase nepotvrdili, že si zaslouží naši důvěru,“ shrnul náladu panující v polském fotbale komentátor listu Rczeczpospolita.

Článek

Nejdříve výbuch na evropském šampionátu, teď matné výkony v kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Jižní Afriky. Domácí remíza se Slovinskem a hubená výhra 2:0 v San Marinu vyvolává v Polsku velkou deziluzi. Beenhakkerova prohlášení ještě větší.

Zesměšňovaný Nizozemec

“Nejdůležitější bylo získat tři body. Dnes již nejsou ve fotbale lehcí protivníci,“ hájil své svěřence na serveru polskieradio.pl trenér Leo Beenhakker, což experti i novináři samozřejmě sarkasticky glosovali.

„I v San Marinu naši borci dokázali, že na světě už opravdu není soupeř, proti němuž by se polský brankář nestal hrdinou zápasu,“ ironizovala trenérova slova Gazeta Wyborca a s chutí připomněla, že proti polským profesionálům nastoupila jedenáctka poskládaná ze samých amatérů, která se sjela na třídenní soustředění před zápasem přímo z dovolené.  „Soupeř byl mdlý a my mu měli vstřelit daleko více branek,“ doplnil nizozemského kouče na lavičce Polska střelec druhé branky Lewandowski.  „Na říjnové zápasy s českým a slovenským týmem  čekáme se strachem,“ napsala Rczeczpospolita.

Slovinci na vlnách euforie

Poláci sice „naši“ třetí kvalifikační skupinu vedou, ale krok s nimi drží Slovinci, kteří v Mariboru porazili Slováky 2:1. Hvězdou utkání  byl domácí legionář ve službách bundesligového Kolína nad Rýnem Novakovič, jenž se dvěma brankami postaral o zisk cenných tří bodů, které tak umocnily sobotní remízu 1:1 z Polska.

„Euforie se vrátila do slovinského fotbalu, my hráči ale v oblacích létat nemůžeme. Důležité je, že jsme vyhráli a potvrdili dobrý výkon proti Polsku,“ řekl pro server nogomania.com útočník Kolína nad Rýnem Milivoje Novakovič.

Slovinci slavili velké úspěchy na přelomu milénia, když se úspěšně kvalifikovali nejprve na evropský šampionát do Belgie a Nizozemska v roce 2000, o dva roky později prošli úspěšně kvalifikací na mistrovství světa. Jak na MS v Koreji a Japonsku, tak  EURO ovšem skončilo jejich působení již v základní skupině. V nynějším kádru trenéra Matjaže Keka ovšem nefiguruje jediný hráč, který by zmiňované úspěchy pamatoval. Jak ale úvod kvalifikace naznačuje, Slovincům vyrůstá další perspektivní generace.

Slováci cítí křivdu

Zato Slováci jsou rozčarovaní, neboť posilnění výhrou nad Severními Iry věřili v bodový import i z Mariboru. Cítí však křivdu, neboť norský rozhodčí Moen jim před přestávkou neuznal Petrášův gól srovnávající skóre na 1:1, jenž byl podle jejich mínění zcela regulérní. „To byl zlomový moment celého utkání,“ myslí si kouč Slováků Vladimír Weiss, i když uznává, že Slovinci byli o gól lepší. „Pokud budeme chtít vyhrávat podobně těžké zápasy a myslet na postup, musíme prostě dát během devadesáti minut víc než jednu branku,“ uznal, že Slováci selhali v koncovce, takže má před říjnovým pokračováním kvalifikace na čem pracovat.

De facto za měsíc se v naší třetí kvalifikační skupině utká 11. října Polsko s Českou republikou, San Marino se Slovenskem a Slovinsko se Severním Irskem, ve středu 15. října pak hraje Česká republika se Slovinskem, Severní Irsko se San Marinem a Slovensko s Polskem.

Reklama

Související témata: