Hlavní obsah

Mohl jsem do hry poslat druhého útočníka, připustil Rada

Den po startu kvalifikace mistrovství světa 2010 se k utkání v Belfastu vrátil trenér fotbalové reprezentace Petr Rada. V Praze na setkání s novináři zopakoval, že jeho svěřencům chyběla větší odvaha a kreativita v ofenzívě. Připustil, že i on sám mohl zariskovat a poslat do hry druhého útočníka. „Uvažoval jsem o přeskupení na 4-4-2,“ řekl Rada.

Článek

Čeští fotbalisté měli převahu, jež ale nevedla k brankovým příležitostem. Jedinou výraznou měl v první půli Milan Baroš, který jinak osamocený na hrotu neměl přílišnou podporu ze zálohy. „Když to bylo nula nula a soupeře jsme přitlačili na jeho polovinu, uvažoval jsem o zařazení druhého útočníka. Ale dost jsme se obávali Healyho, takže i s ohledem na vítr jsem už k této variantě nesáhl,“ popsal Rada důvod, proč celý zápas odehráli Češi s jediným hrotem.

V posledních zápasech národní tým často inkasoval a kvalifikaci chtěl zahájit zodpovědným defenzivním výkonem, což se mu podařilo. „Chtěli jsme hrát vzadu na nulu. To jsme po Anglii, kde jsme dostali dva góly, splnili. Obrana byla kvalitní, přístup a nabuzení hráčů také. Soupeře jsme viděli, doma je velice nebezpečný. Nepustili jsme ho do standardních situací, což bylo pozitivní. Splnili jsme, co jsme chtěli.“

Navíc se jednalo o trenérův první soutěžní zápas v nové roli, i u hráčů mohla hrát roli nervozita. „Mohla sehrát roli, byl to přece jen první kvalifikační duel. Mít víc klidu ve finální fázi, mohli jsme ze svých šancí dosáhnout branky. Bohužel se nám to nepovedlo. Chtěli jsme bodovat a tomu jsme podřídili všechno,“ uvedl kouč s tím, že získaný bod se může v konečném hodnocení hodit. „Myslím, že bod z Irska bude dobrý. Nejsem přesvědčený o tom, že tam všichni budou bodovat.“

V příštím kvalifikačním termínu se Češi představí na hřišti dalšího ze spolufavoritů - Polska. Rada přesto odmítá, že po remíze v Severním Irsku je v těžší situaci, než ve středu. „Máme jeden plusový bod a o zápas méně. Měli bychom hledat pozitiva. Bylo by hezké všude vyhrávat, ale musíme ctít kvalitu soupeře. Pojedeme do Polska s tím, že chceme předvést kvalitní výkon. Polsko je kvalitní tým, který byl na mistrovství Evropy. Pokusíme se tam bodovat,“ nebránil by se trenér další remíze.

Na úvod kvalifikace inkasovali žlutou kartu Ujfaluši s Kováčem. Dvě napomínání jsou v pořádku, horší je jejich důvod. Oba defenzivní hráče sudí Bebek potrestal za nepřiměřené protesty. „Dvě žluté karty byly zbytečné. Určitě to bylo negativum, s Ujfalušim jsem situaci rozebral. Pokud se bude něco podobného opakovat, vyvodíme z toho důsledky. Určitě bychom příště k nějakému trestu sáhli,“ upozorňuje Rada, jenž v národním celku nastolil přísnější režim.

Reklama

Související témata: