Hlavní obsah

Útočníků máme dost, kreativní záložník chybí

PRAHA

Po dvou gólech v přípravě v Anglii vyšli čeští fotbalisté při startu kvalifikace MS 2010 naprázdno. V Severním Irsku si sice vytvořili tlak, do vyložené šance se ovšem nedostali. Po neúspěšném mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku skončil nejlepší střelec reprezentační historie Jan Koller a až další průběh kvalifikace ukáže, zda ho bude někdo schopen nahradit.

Článek

Podle očekávání trenér Petr Rada poslal v Belfastu do hry jediného forvarda - Milana Baroše. Ten nedávno přestoupil do Turecka, kde chce oživit uvadající kariéru. Rodáku z Vigantic Rada věří. „Když bude Milan v novém angažmá nastupovat, nárůst sebevědomí u něho bude pozitivní. Po centru Zdeňka Grygery měl největší šanci v prvním poločase. Škoda, že akce neskončila gólem. Milan pracoval velice kvalitně, i když se u něho, stejně jako u každého hráče, najdou věci, které nebyly stoprocentní. Ve druhém poločase to měl těžší a mohli jsme možná zkusit hru na dva útočníky,“ přiznal čtyřiadvacet hodin po zápase Rada.

Baroš v národním celku nastřílel 32 gólů, což je téměř stejně jako zbytek týmu dohromady. Po famózním ME 2004, kde se stal nejlepším střelcem, šla ale jeho forma i vinou zranění dolů. Přesto je stále volbou číslo jedna, i při hře na jediného útočníka. „Pokud máme dva rychlostní typy na krajích k doplnění, může být na hrotu osamocený,“ upozorňuje Rada, že z krajů zálohy (nejčastěji od Sionka a Šírla) by měla přijít podpora.

Radovi je jasné, že i ve fotbale platí rčení ‘ve dvou se to lépe táhne‘. „Útočníci to ve dvojici mají vždycky lehčí. Musíme ale ctít kvalitu soupeře,“ vysvětluje nejčastější současnou taktiku s pěti středopolaři.

Pokud by měla reprezentace nastupovat se dvěma hroty pravidelně, koho k Barošovi? Spolupráce vysokého Kollera a rychlého Baroše sklízela v minulých letech ovoce. Nyní je potřeba vymyslet a vypilovat podobně úspěšný model. V úvahu připadají vysocí Papadopulos (188 cm) nebo Magera (195 cm), zapomenout se nesmí na útočníka West Bromwiche Romana Bednáře. „Pokud bude nastupovat, tak ho určitě přehlížet nebudeme. Každý kvalitní hráč má šanci,“ tvrdí Rada.

Aktuálně nejlepší formu má sparťan Miroslav Slepička. „V Belfastu jsme vsadili na Slepičku, který svým tahem na bránu a silovou hrou splňoval předpoklady,“ řekl Rada. Ostravský šutér Václav Svěrkoš má zdravotní potíže, po famózním loňském MS do 20 let si pozici mezi seniorskou špičkou upevňuje Martin Fenin z Frankfurtu. Právě nad zařazením exteplického forvarda v závěru středečního duelu Rada uvažoval. „Přemýšlel jsem v závěru, že Martin půjde do hry a budeme hrát na dva útočníky. Ale s variantou, že bychom nastupovali se třemi útočníky, počítat nikdo nemůže,“ odmítá kouč sázku na totální ofenzívu, která ani v budoucnu nebude hlavní zbraní jeho týmu.

Rosický s Matějovským chybějí

Největším problémem současné reprezentace je nejen podle expertů absence kreativního záložníka. Jak moc chybí zraněný Tomáš Rosický, ukázalo neúspěšné letošní ME. Aktuálně je se zraněným kotníkem mimo i nejčastější rezervní varianta - Marek Matějovský. „Pro nás to jsou klíčoví hráči a je velice nepříjemné, že zrovna oni dva jsou mimo hru. Hráč s finální přihrávkou chyběl. Musíme se s tím vyrovnat a věřit, že budou brzy v pořádku,“ doufá v brzký návrat obou marodů trenér, který pravidelně s oběma záložníky komunikuje.

Mnoho dalších možností, koho nechat tvořit hru reprezentace, Petr Rada nemá. Občas režisérskou taktovku svěří Davidu Jarolímovi, jindy zase Jaroslavu Plašilovi. Další záložníci jsou spíše využitelní na stranách. Doplnění o další jména se Rada nebrání, případně by neodmítl ani služby Jana Šimáka. „Pokud bude mít kvalitu. Je to určitě jeden z hráčů, který splňuje tyto předpoklady a není důvod ho přehlížet. Uvidíme, jestli ho povoláme. Rosický s Matějovským jsou těžko nahraditelní,“ uzavřel debatu nad možným mozkem týmu Rada. Kdo bude tvořit hru reprezentace v Polsku se uvidí již za měsíc.

Reklama