Hlavní obsah

Radova nominace na dva další díly kvalifikace bez překvapení

Zdeněk PavlisSport.cz

Bez překvapení se obešla nominace trenéra české fotbalové reprezentace Petra Rady na říjnové kvalifikační duely o postup na fotbalové mistrovství světa v roce 2010 proti Polákům a Slovincům. „O jedné změně jsem uvažoval, ale nakonec jsem vsadil na kádr, který uhrál remízu v přípravě v Anglii a přivezl bod z úvodního kvalifikačního duelu v Severním Irsku,“ glosoval pro Sport.cz svůj jedenadvacetičlenný výběr kouč národního týmu.

Článek

Před pokračováním kvalifikace proti Polsku, jež je na programu v sobotu 11. října  v Chorzówě, a dalším duelem proti Slovincům, který se hraje ve středu 15. října v Teplicích, trenér Rada žádné zásadní korektury v kádru nedělal. Vrací se Stanislav Vlček, jenž po přípravném duelu proti Angličanům kvalifikaci v Belfastu vynechal, neboť byl zraněn, po výborném výkonu v pohárové odvetě proti záhřebskému Dinamu si o další pozvánku řekl sparťanský mladík Jiří Kladrubský, stejně jako třeba mladoboleslavský Jan Rajnoch.

Před těžkými zápasy sázka na zkušenost

"Čekají nás zápasy s protivníky z kategorie kvalitních, s nimiž budeme bojovat o postup na světový šampionát, takže jsem logicky vsadil na hráče, kteří už něco v reprezentaci odehráli a zkušenosti nasbírali," vysvětloval svůj výběr Petr Rada.

Pochopitelně, v širším kádru figurují další hráči, jež sleduje a v případě potřeby a nouze povolá. Třeba mladý slaávistický kanonýr Tomáš Necid.

"Střeleckou formu samozřejmě má, Slavia z jeho gólů profituje, ale jeho zkušenosti nejsou zatím takové, abych ho nasadil do těžkých kvalifikačních zápasů," zdůvodňoval kouč národního týmu, proč se slávistický mladík do jeho výběru pro kvalifikační dvojzápas nevešel, i když třeba sparťanský útočník Miroslav Slepička v něm figuruje, byť se gólově neprosazuje. "Speciálně na něho jsem se zaměřil při čtvrtečním pohárovém duelu s Dinamem Záhřeb. Pracovitostí byl mužstvu ohromně platný, což by měl být jeho přínos i pro reprezentaci," míní Rada.

Starosti se složením zálohy

Největší starosti dělají Radovi před dvojutkáním s Polskem a Slovinskem záložníci. Logicky, neboť Rosický s Matějovským jsou zraněni dlouhodobě a teď k nim přibyl i Polák, jenž si v posledním ligovém utkání Anderlechtu natrhl stehenní sval.

"Musíme si vypomoci jinak. Třeba rozestavením, přeskupením řad, systémem 4-4-2, nasazením Jarolíma či Rajnocha," vypočítával možné alternativy reprezentační trenér. "Teď je prostě důležité, abychom zápasy s Polskem a Slovinskem zvládli a pak už bude lépe, neboť zmiňovaná trojice zraněných hráčů se bude postupně vracet," věří Rada, jenž se sejde se svým výběrem v úterý v poledne v dejvickém hotelu Praha.

 Trasa Praha, Chorzów, Teplice

Po tři dny bude národní tým trénovat na pražském Strahově, do Polska odletí v pátek. Duel s Polskem se hraje v Chorzówě v sobotu od 20,30, mužstvo se hned po utkání vrací domů.

V pondělí 13. října se přesune z hlavního města do Teplic, kde se pak ve středu 15. října utká od 17.30 v dalším pokračování kvalifikace se Slovinskem.

Spekulace Radu nevzrušují

Před cestou do Chorzowa se samozřejmě hodně spekuluje o tom, zda by FIFA naplnila svou hrozbu a dva nejbližší kvalifikační zápasy Poláků kontumovala, kdyby se do funkce nevrátil vládou, resp. olympijským tribunálem odvolaný předseda polského svazu Listkiewicz.

„Podobné spekulace mě nijak nevzrušují. Vůbec nevěřím, že by se příští sobotu v Polsku nehrálo a proto jsem v poklidu nachystal nominaci na toto střetnutí,“ potvrdil Petr Rada pro Sport.cz, že dění u našich sousedů a nejbližších kvalifikačních soupeřů jde mimo něho

Nominace pro zápasy v Polsku a se Slovinskem:
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) 64 startů 0 branek, Daniel Zítka (Anderlecht) 1/0, Jaroslav Drobný (Hertha Berlín) 0/0
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus Turín) 58/2, Marek Jankulovski (AC Milán) 69/11, Michal Kadlec (Bayer Leverkusen) 8/1, Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) 10/0, David Rozehnal (Lazio Řím) 50/0, Tomáš Ujfaluši (Atlético Madrid) 73/2.
Záložníci:
David Jarolím (Hamburger SV) 20/1, Radoslav Kováč (Spartak Moskva) 26/1, Jaroslav Plašil (Osasuna Pamplona) 42/3, Jiří Kladrubský (Sparta Praha) 1/0, Jan Rajnoch (Mladá Boleslav) 1/0, Radek Šírl (Zenit Petrohrad) 3/0, Stanislav Vlček (Anderlecht Brusel) 14/0, Libor Sionko (FC Kodaň) 34/7.
Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray Istanbul) 67/32, Martin Fenin (Eintracht Frankfurt) 5/0, Miroslav Slepička (Sparta Praha) 1/0, Václav Svěrkoš (Baník Ostrava) 4/1.

Reklama